Carburanţi mai ieftini, de la anul. Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanți

3 decembrie 2019, 14:20

În benzinăriile din București, litrul de benzină standard se vinde în medie cu 5 lei și 60 de bani, iar cel de motorină, mai scump, cu 5 lei și 75 de bani.

Decizia parlamentarilor de a elimina supraacciza de 7 eurocenți ar aduce șoferilor o economie de 16 lei la fiecare plin de rezervor de 50 de litri.

Economiștii avertizează însă că reducerea prețului la pompă ar putea fi mai mică de 32 de bani pe litru, cum au calculat parlamentarii. Totul depinde de o eventuală scumpire a barilului de petrol dar și de evoluția leului în raport cu dolarul, moneda în care se fac tranzacțiile. Pentru moment, cotațiile sunt stabile.

Supraacciza la carburanți a fost introdusă prima oară în 2014, de Guvernul Ponta, cu scopul declarat de a construi autostrăzi.

A fost eliminată apoi în 2017 și reintrodusă în toamna aceluiași an de Guvernul Tudose.

Acum, deputații tuturor partidelor din Comisia de Buget-Finanțe au fost de acord s-o anuleze. Decizia finală de eliminare a supraaccizei ar urma să fie luată miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

Tot atunci va fi votată și anularea supraimpozitarii contractelor de muncă part-time.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Raportul a fost votat în unanimitate în comisie. Miercuri, raportul ar urma să fie supus votului și în plenul Camerei Deputaților, care este camera decizională.

Teoretic, de la 1 ianuarie 2020 ar urma să scadă prețurile la pompă cu 32 de bani pentru fiecare litru de combustibil, a transmis Ionuț Gheorghe, jurnalist TVR, de la Palatul Parlamentului.

Asta ar însemna că un plin pentru un rezervor de 40 de litri ar urma să coste mai puțin cu 15 lei și cu aproximativ 20 de lei mai puțin pentru un rezervor de 60 de litri.

Însă nimeni nu promite că, odată cu eliminarea supraaccizei la carburanți,  prețurile la pompă vor fi mai mici. În 2017 a fost eliminată această supraacciză, iar atunci prețurile nu s-au modificat foarte mult, reamintește Ionuț Gheorghe.

Aleșii se bazează însă pe Consiliul Concurenței. Vor ca această instituție să facă o monitorizare mult mai riguroasă a prețurilor de la pompă și să-i sancționeze pe cei din industria petrolieră în cazul în care nu vor adopta măsura.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite