Carburanţi diluaţi cu apă. Anul trecut, autoritățile nu au verificat calitatea benzinei și motorinei

5 mai 2017, 20:02

De mai bine de un an, şoferii nu au nicio certitudine că pun în rezervoare combustibil de calitate. În 2016, autorităţile nu au controlat deloc calitatea carburanţilor din benzinării, deşi atât legislaţia de la noi cât şi cea europeană le obligă să facă verificările. Motivul? Nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia Ministerului Energiei, pentru a prelua această responsabilitate. Între timp, tot mai multe maşini ajung în service din cauza combustibilului diluat.

Într-un răspuns transmis la solicitarea TVR, Ministerul Energiei a explicat că, în 2016, nu au fost participanţi la licitaţia de atribuire a serviciilor de eşantionare. Apoi, din cauza termenelor impuse de procedură, nu a apucat să reia procesul înainte de finalul anului. Mai mult, nici în 2014 şi 2015 nu s-au făcut controale tot timpul anului. Atunci, licitaţiile au fost contestate. Iar firmele declarate până la urmă câştigătoare nu au mai avut timp să-şi facă treaba decât iarna.

Între timp, şoferilor nu le rămâne decât să-şi caute dreptatea la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

În ultimii trei ani, ANPC a primit 300 de reclamaţii referitoare la carburanţi, din care 10% au fost strict legate de calitate.

În prezent, Ministerul Energiei a demarat o nouă licitaţie pentru a selecta o firmă care să verifice calitatea carburanţilor din benzinării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite