Carburanții s-au scumpit din nou. Reducerea accizei este posibilă doar în anumite condiții. Guvernul pregătește un pachet de măsuri de sprijin pentru populație

Guvernul caută noi soluții pentru problema scumpirii fără precendent a carburanților. Un set de măsuri de sprijin pentru populație și companii va fi anunțat în foarte scurt timp, dă asigurări ministrul de Finanțe. Între timp, comisarul European pentru Economie a dat asigurări că statele membre pot reduce acciza la carburanți, dar în anumite condiții.

28 Martie 2022, 17:57 (actualizat 28 Martie 2022, 19:52) Știrile TVR |

Cel mai mult s-a scumpit motorina. În București, de exemplu, prețurile sortimentelor standard încep de la 8 lei și 20 de bani, dar ajung și la 8 lei și 60 de bani pe litru. Pentru benzina standard, prețurile variază între 7 lei și 70 de bani și 8 lei și 10 bani litru.

Reducerea accizei la carburanți cu 50%, în urma căreia prețurile ar fi urmat să scadă cu cel puțin 1 leu pe litru, a fost propusă de ministrul Finanțelor încă de la sfârșitul lunii februarie. Dar măsură nu a mai fost aplicată, iar unul dintre motive ar fi fost nevoia unui acord din partea Comsiei Europene. Aflat în vizită oficiala în România, Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, a precizat că reducerea accizei la carburanți este posibilă.

“Desigur, nivelul acestei reduceri trebuie coordonat și tocmai acestea sunt liniile directoare pe care le vom pune la dispoziție în zilele ce urmează”, a spus Gentiloni.

Potrivit ministrului de Finanțe, Guvernul va anunța în scurt timp măsurile de sprijin.

“Pachetul de măsuri trebuie să privească atât companiile, dar evident și măsuri care să privească cetățenii, pentru a combate pierderea de putere de cumpărare”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Analiștii au făcut calcule și așteaptă o scădere a prețurilor la pompă.

Adrian Bența, consultant fiscal: “Există posibilitatea reducerii accizelor pentru combustibili, dar (...) procentele de reducere vor fi agreate la nivel comunitar. Dacă se decide reducerea la jumătate a accizei, atunci s-ar reduce oficial prețul la benzina și motorină cu circa 1,10 bani - 1,3 bani".

Mai multe țări europene au luat deja măsuri temporare pentru a tempera creșterea prețurilor carburanților. De exemplu, Ungaria și Slovenia au decis plafonarea prețurilor, în timp ce Franța a decis să acorde un sprijin de 15 eurocenți pentru fiecare litru de carburant achiziționat. O măsură similară urmează să aplice și Germania.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI