Carburanții continuă să se scumpească. Cele mai ieftine sortimente de benzină și motorină ar putea să ajungă la 7 lei pe litru în perioada următoare

Prețul a crescut, în primul rând pentru că și petrolul are cotații internaționale tot mai mari - a atins chiar maximul ultimilor 7 ani. Iar în aceste condiții, analiștii pieței nu exclud ca prețurile celor mai ieftine sortimente de benzină și motorină să ajungă la 7 lei pe litru în perioada următoare. Statul va lua măsuri și pentru piața carburanților dacă va fi necesar. Este anunțul făcut de ministrul Energiei la TVR.

20 Ianuarie 2022, 18:13 (actualizat 20 Ianuarie 2022, 23:38) Știrile TVR |

Cel mai ieftin sortiment de benzină se vinde deja cu aproape 6 lei și 80 de bani la unele benzinării din București. Iar cel de motorină, cu 6 lei și 60 de bani. În România, numai de la începutul anului, benzina s-a scumpit, în medie, cu 15 bani pe litru, iar motorina cu 17 bani.

De exemplu, pentru un plin cu 50 de litri de benzină plătim acum mai mult cu 7 lei și 50 de bani față de primele zile ale lunii, iar pentru unul cu motorină cu 8 lei și 50 de bani.

Reprezentații companiilor petroliere susțin că prețul mai mare la pompă este o consecință a creșterii accizelor de la 1 ianuarie dar mai ales a importurilor tot mai scumpe de petrol. Cotația țițeiului Brent urcă spre 90 de dolari pe baril: iar cererea este mai mare decât oferta.

Ioana Sorina Bălțatu, director general adjunct al unei companii petroliere: „Cea mai mare influenţă (...) este legată de preţul ţiţeiului. Avem cel mai mare preţ Brent din ultimii şapte ani, iar preţul în continuare este pe o tendinţă crescătoare. Analiştii deja prezic (...) depăşiri ale preţului de 100 de dolari pe baril”.

Radu Puiu, analist financiar:Dacă această tendință de creștere a prețului barilului de petrol va continua, este foarte posibil ca benzina standard să atingă pragul de 7 lei”.

Transportatorii, care sunt afectați de scumpirea motorinei, avertizează că totul s-ar putea regăsi în preturi și mai mari la raft.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, la TVR: „Urmărim toată piața de carburanți și dacă va fi cazul, evident, vom lua măsuri.”

Petrolul extras din țară mai asigură doar aproximativ 40% din necesarul de consum. Diferența e acoperită din import la prețuri mai mari.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI