Carburanții, 16 scumpiri într-o lună. Cât au ajuns litrul de benzină și cel de motorină

25 octombrie 2022, 11:54

Astăzi, în Capitală, cel mai ieftin sortiment de benzină standard se vinde cui 6 lei și 90 de bani, iar cel mai scump, cu 7 lei și 5 bani.

În ceea ce privește motorina, cel mai ieftin sortiment de motorină standard costă 8 lei 40 de bani, iar cel mai scump, 8 lei și 51 de bani.

De la începutul acestei luni, benzina s-a scumpit în țară, în medie, cu 38 de bani pe litru, iar motorina cu 50 de bani pe litru.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzină, plătim acum mai mult cu 19 lei față de începutul lunii, iar pentru unul cu 50 de litri de motorină, plătim cu 25 de lei mai mult față de data de 1 octombrie.

Reprezentanții companiilor petroliere contactați de TVR INFO pun scumpirile de la pompă de luna aceasta pe seama mai multor factori. În primul rând, pe seama aprecierii dolarului în raport cu leul. Moneda americană a depășit pragul de 5 lei, astfel că importurile de petrol au devenit mult mai scumpe. De asemenea, reprezentanții companiilor petroliere spun că există presiuni asupra prețului petrolului la nivel internațional la marile burse internaționale. Și asta pentru că OPEC, cei mai mari producători de petrol din lume, au anunțat deja că din noiembrie vor reduce producția cu două milioane de barili pe zi.

Plus de asta, din decembrie, Uniunea Europeană va institui acel embargou pentru importurile de țiței pe mare din Federația Rusă, iar petroliștii explicau că acest țiței rusesc este mai ieftin cu aproximativ 20 de dolari/baril decât țițeiul Brent.

Reprezentanții companiilor petroliere avertizează că este posibil ca în perioada următoare, în perioada sezonului rece, prețurile carburanților să crească și mai mult. Se așteaptă scumpiri mai ales la motorină, pentru că aceasta este folosită și la încălzire.

Din 5 decembrie vor fi interzise importurile de petrol din Rusia

Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, la TVR INFO, care sunt cauzele scumpirii carburanților și a avertizat că urmează o creștere a prețurilor la produsele alimentare și nealimentare.

“Din păcate, cererea este mai mare decât producția. OPEC a redus producția într-o perioadă în care crește cererea de carburanți. (…) Mai avem creșterea costurilor de rafinare, care s-au mărit de la 4 la 22 de dolari. Mai puneți toate celelalte costuri cu energia, gazele și cu transportul….Prețurile vor continua să crească. (…) Prețul carburanților influențează cam tot ce înseamnă prețuri în economia românească, așa că trebuie să ne așteptăm la un nou val de scumpiri, adică la o creștere a inflației pe acest final de an, care va mânca puternic din puterea noastră de cumpărare”, a precizar Adrian Negrescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite