Cărbunaru: Guvernul României salută Planul de Acţiune pentru Balcanii de Vest prezentat de Comisia Europeană

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru
5 decembrie 2022, 15:56

”Guvernul României salută prezentarea astăzi, de către Comisia Europeană, a Planului de Acţiune pentru Balcanii de Vest, ca rezultat al angajamentului formulat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurată la 25 noiembrie 2022. România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete şi paliere de acţiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migraţiei ilegale pe ruta Balcanilor de Ves”, a transmis Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a arătat că, ”în acest context, Guvernul României îşi exprimă încrederea că setul de măsuri şi instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluţiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluţii pragmatice în direcţia gestionării eficiente a acestei situaţii”.

”România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ şi consistent la implementarea măsurilor şi acţiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate şi responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni. Planul de Acţiune include 20 măsuri operaţionale, care sunt structurate pe 5 piloni principali, care includ: întărirea managementului de frontieră; proceduri de azil accelerate şi sprijinirea capacităţilor de primire; lupta împotriva traficului de migranţi; consolidarea cooperării privind readmisia şi returnările; alinierea politicilor de vize”, a spus el.

Dan Cărbunaru a precizat că aceste măsuri vizează sprijinirea acţiunilor partenerilor din Balcanii de Vest, concomitent cu acţiunile UE, precum şi întărirea cooperării pe migraţie şi controlul frontierelor cu partenerii din regiune, în lumina perspectivelor acestor state de aderare la UE şi a eforturilor lor de aliniere la regulile UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Numărul de cereri de azil în UE a atins un record după criza din 2015-2016