Caravană pentru depistarea TBC. Sunt vizate în principal persoane fără adăpost, dependenţii de alcool, droguri sau alte substanţe toxice

Judeţul Iași avea anul trecut 622 de pacienţi cu tuberculză, cât numărul raportat de Danemarca. Cifrele ne situează pe locul trei la nivel național ca număr absolut de cazuri şi pe locul 12 la numărul de bolnavi raportat la populaţie.

05 Noiembrie 2020, 11:34 (actualizat 05 Noiembrie 2020, 11:37) |
Caravană pentru depistarea TBC
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

România este țara membră UE cu cel mai mare număr de pacienți tratați de tuberculoză.  Răspândirea bolii este preponderentă în județele din sud și est. Din această cauză, până la sfârşitul lunii ianuarie, în 18 comune din Iaşi vă fi prezentă o caravană unde vor fi investigate radiologic persoanele cu risc de îmbolnăvire.

Proiectul de sceening pentru tuberculoză beneficiază de cofinanţare din fonduri. Acesta are drept scop prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional din comunităţi rurale. Sunt vizate în principal persoane fără adăpost, dependenţii de alcool, droguri sau alte substanţe toxice. Caravanele de investigaţii radiofotografice în România au fost sistate în 2004.

Proiectul urmăreşte optimizarea diagnosticării dar şi elaborarea de rapoarte, studii şi propuneri de politici publice de sănătate în ceea ce priveşte tuberculoza. De asemenea vor fi instruiţi 560 de asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educaţie medicală continuă, teoretice şi practice. Specialiştii spun că un rol important în reabilitarea după tuberculoză îl are recuperarea medical respiratorie.

Caravana poposeşte luni în judeţul Iaşi, pentru început la Tătăruşi.  Urmează timp de 40 de zile investigarea persoanelor la risc din alte 17 comune din judeţ.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI