Caravana mobilă din Iași pentru screeningul cancerului de col uterin, oprită de pandemie. Femeile se pot testa gratuit la Institutul Regional de Oncologie

11 decembrie 2020, 14:33

5700 de femei cu vârste intre 24-65 de ani au beneficiat în 2019 prin Caravana IRO de o testare gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Aproximativ 20% dintre acestea au avut leziuni precanceroase cu testul Babeș -Papanicolau de depistare a cancerului de col uterin pozitiv.

Caravana IRO s-a deplasat în diferite localități atât din mediul rural cât și din cel urban, unde medicii ieșeni au oferit posibilitatea femeilor defavorizate să se testeze pentru această boală oncologică. Din cauza pandemiei de Covid 19 și a înmulțirii cazurilor de infecție cu SARS CoV 2 anul acesta numărul de teste a fost mult mai mic, iar din luna noiembrie activitatea caravanei a fost sistată.

Persoanele care doresc să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin se pot adresa Institututui regional de Oncologie pentru programări. Nu este obligatoriu să aibă calitatea de asigurat. De anul viitor, conducerea institutului intenționează să implementeze două noi proiecte de screening atât pentru cancerul de col uterin, cât și pentru cel de sân

Prin cele două programe care vor fi implementate de anul viitor IRO Iași intenționează să facă un screening complet pentru cancerul de sân și col. Medicii atenționează că, depistate în faze incipiente , cele două tipuri de cancer pot fi tratate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite