Caravana cu medici vindecă satele bolnave ale României. Câțiva medici rezidenți, primari, specialiști și studenți la Medicină din Cluj bat la pas satele din Transilvania

Vă prezentăm poveștile unor tineri medici rezidenți, viitori doctori și specialiști din Cluj. Aceștia își rup din timpul lor liber și în weekend merg în localitățile unde serviciile medicale reprezintă un lux. Fac asta pentru că lor le pasă de bunicii, dar și de tinerii care ajung rar la medic sau chiar deloc, fie din lipsă de bani, fie pentru că au de străbătut un drum lung. Le oferă gratuit consultații, analize și, la nevoie, tratamente. În Transilvania, anul acesta, s-au făcut 12 campanii și au fost consultați sute de oameni. La finalul unei zile de muncă la foc continuu, singura răsplată pentru voluntari este recunoștința pacientului pe care l-au ajutat.

02 Decembrie 2022, 12:22 (actualizat 02 Decembrie 2022, 13:03) Știrile TVR |

Nouă medici rezidenți, primari, specialiști și studenți la Medicină din Cluj se dedică trup și suflet pacienților mai puțin norocoși.

Tinerii își sacrifică timpul lor liber și bat la pas satele din Transilvania.

I-am întâlnit de curând în comuna Sânpaul, unde trăiesc puțin peste două mii de suflete. Primăria le-a pus doctorilor la dispoziție un spațiu pe care să îl transforme în cabinete medicale.

Tinerii medici le oferă sătenilor investigații pe care fie nu le-au făcut de multă vreme sau poate niciodată, fie le dau sfaturi pentru o viață sănătoasă sau le descoperă afecțiuni de care nu știau.

Ei vor să vindece acolo unde există suferință.

La caravana cu medici, zeci de femei din Sânpaul au venit să își verifice sănătatea. Sunt recunoscătoare celor ce le pasă de ele.

Tinerii medici îi tratează pe pacienți în primul rând cu empatie. Le vorbesc pe limba lor, fără termeni științifici complicați.

Mediul rural românesc nu a ținut pasul cu era modernă. Cei din Sânpaul au doctor de familie, însă pentru analize amănunțite ar trebui să meargă până la Cluj, un efort pentru mulți. Caravana cu medici e ca o mană cerească pentru ei.

Totul a început în 2014, în București, din dorința de a ajunge în comunități unde mersul la doctor este un lux. Proiectul s-a extins și în alte mari orașe din țară.

Anul acesta, medicii voluntari din Cluj au organizat 12 caravane, iar la nivel național, peste 50. Împreună vor să facă România… bine.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI