Caraș-Severin: Au fost finalizate lucrările la prima fază a gazoductului BRUA. Iohannis: România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor

28 noiembrie 2020, 12:33

Prezent la eveniment, președintele Klaus Iohannis a spus că România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor.

„Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră – care sperăm să debuteze cât mai curând – România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a amintit că, deși România este al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite și neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul. Șeful statului a spus că programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale „se materializează pe zi ce trece”. „Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect și eficient”, a mai declarat Iohannis.

Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, în Caraș-Severin, că România și-a îndeplinit obligațiile pentru construcția gazoductului BRUA, dar că mai sunt lucruri de făcut care depind de partanerii bulgari și ungari.

Premierul Ludovic Orban susține că finalizarea gazoductului s-a realizat cu fonduri cu peste 11% mai mici decât cele estimate inițial.

„Este o investiție mare. Inițial fusese estimată investiția la aproape 480 de milioane de euro, s-a văzut ce însemnă procedurile de achiziție derulate corect și s-a văzut ce însemnă un control strict al acestui proiect, din costul final care este 423 de milioane de euro, cu peste 11% mai mic decât costul inițial”, a spus Ludovic Orban, care a vizitat sâmbătă Stația de Comprimare Jupa, în contextul finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA – Faza I.

Acesta a precizat că aproape 180 de milioane de euro au fost asigurate din fonduri nerambursabile, iar restul de Transgaz.

„Aceasta este prima fază a BRUA, sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare și câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari și ungari. Și suntem încredințați că până la urmă o politică care este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii”, a mai spus premierul. Conform acestuia, gazoductul BRUA are rolul de a diversifica sursele de gaze naturale ale UE, prin legarea la o conductă care aduce gaz din Azerbaidjan.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Tronsonul românesc al conductei ar fi trebuit finalizat în decembrie 2020 şi a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă