Captivi în lumea virtuală. „Copilul nu va reuși să se mai bucure de interacțiunea socială”. Un nou semnal de alarmă tras de medici privind folosirea tehnologiei la vârste fragede

8 ianuarie 2019, 20:03

Antonia și Petra sunt gemene. Au aproape 6 ani. Ca mulți copii de vârsta lor, sunt atrase de tot ce înseamnă tehnologie, mai ales de mirajul ecranului, unde poveștile cu prințese au mai mult farmec.

Acum sunt în vacanță și încă se mai bucură de un program lejer.

Părinții le-au impus limite, știu că ecranul nu e cel mai de încredere companion, dar nici nu pot renunța cu totul la tehnologie. „Am și observat, de altfel, că în momentul în care se uită mai mult la telefon, nu pot să zic că le agită neapărat acțiunea în sine, cât uneori momentul ăla de spus ‘Gata, până aici ne-am uitat’„, explică mama fetițelor, Alexandra Tiniche.

Mădălina Samoilă, jurnalist TVR: „Studiile au demonstrat că tehnologia în exces eliberează în creier o cantitate mare de dopamină sau substanța plăcerii, așa cum este supranumită, aceeași care vine din jocurile de noroc, din fumat sau consumul de alcool. Gândiți-vă acum ce înseamnă pentru creierul copiilor noștri tot acest exces de tehnologie”.

Specialiștii atrag atenția că dispozitivele electronice sunt foarte periculoase, mai ales înainte de culcare. Pot provoca tulburări grave ale somnului și înrăutățesc starea generală de sănătate.

În cabinetele de psihiatrie, medicii deja văd efectele dependenței de lumina albastră a ecranului.

Pot să dezvolte diverse modificări de tip comportamental și de tip interacțiune socială. Practic, un mecanism adictiv. Telefonul oferă o stimulare intensă a creierului copilului, iar copilul nu va reuși să se mai bucure de interacțiunea socială” – dr. Florina Rad, medic primar psihiatrie pediatrică, spitalul „Prof. dr. Al. Obregia”.

Unele cercetări științifice au demonstrat că timpul petrecut în fața ecranelor are legătură directă cu declanșarea obezității sau a depresiei în rândul copiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite