Captivi în lumea drogurilor | Numărul tinerilor de 15-16 ani care consumă cannabis este în creștere

Adolescenți care vor să aibă parte de senzații tari, dar ajung captivi în lumea drogurilor. E în creștere numărul tinerilor de 15-16 ani care consumă cannabis, unul dintre cele mai utilizate droguri atât în România cât și în Uniunea Europeană. Specialiștii avertizează că acest drog, considerat ușor în raport cu cocaina și heroina, provoacă dependență și deschide calea către utilizarea de stupefiante mai puternice.

14 Iunie 2022, 19:15 (actualizat 14 Iunie 2022, 19:16) Știrile TVR |

“Din punctul meu de vedere, toate provin din necunoaștere,  educație. Dacă un om ar fi educat, să aibă valori morale stabile, nu ar lua droguri'', este mărturia unui consumator de droguri care a experimentat mai multe tipuri de substanțe interzise și de fiecare dată i-a fost mai rău. A scapăt de adicție în ultima clipă și spune că totul începe cu un anturaj nepotrivit și cu dezinteresul societății. Și sistemul de educație poartă o vină.

„La școală pe ăștia îi doare ...înțelegi...de treaba asta. O ignoră, ei consideră că dacă nu vorbești despre un lucru nu te afectează. Dar te afectează orice, direct sau indirect. De exemplu, îți fură drogatul geanta. Nu ți-ar fi convenit ca ăla să nu ajungă să se drogheze?'', spune un fost consumator de droguri.

Ministrul Educației spune că sunt în derulare programe de informare împreună cu Agenția Națională Antidrog dar nu știe câți elevi ajung să consume stupefiante. Sorin Cîmpeanu a fost impresionat de filmele prezentate de specialiștii Ministerului de Interne.

Întrebat dacă sunt statistici legate de numărul de elevi care ar putea face parte din categoria de victime, ministrul Educației spune că “nu avem aceste date centralizate, ne bazăm foarte mult pe partea de prevenție''.

Intrarea în lumea acaparatoare a drogurilor se face în jurul vârstei de 13-14 ani, de multe ori prin folosirea drogurilor ușoare, precum cannabisul. Specialiștii Agenției Naționale Antidrog spun că așa se instalează, în timp, dependența psihică.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: „Cannabisul e cel mai consumat drog în România. Beneficiarii noștri menționează că au inițiat consumul începând cu cannabis și apoi au trecut la alte substanțe''.

Cel mai recent raport european arată că la grupa de vârstă 15-16 ani, 9%din totalul populației școlare consumă cannabis. Procentul e în scădere, 6 la sută, pentru persoanele intre 15 și 34 de ani. Aceste date sunt bazate pe informații din 2019.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI