Capsula NASA cu mostre din asteroidul Bennu a aterizat în deşertul din Utah

Modulul misiunii OSIRIS REX a aterizat cu bine în deşertul statului american Utah. OSIRIS a studiat unul dintre cei mai interesanți asteroizi care traversează sistemul nostru solar, Bennu. Misiunea NASA a fost un succes şi va fi urmată de o alta către asteroidul Apophis.

24 Septembrie 2023, 23:22 (actualizat 25 Septembrie 2023, 00:22) Știrile TVR |

OSIRIX REX adus pe Pamânt 250 de grame de material colectat de pe asteroidul Bennu. Este cea mai mare proba de acest gen adusă vreodată pe Terra și prima de dincolo de Luna. Asteroridul Benne are dimensiunile comparabile cu ale unui zgârie -nori şi sse află la 320 de milioane de kilometri de Pământ.

dr. AMY SIMON, cercetător principal la Centrul NASA Goddard: OSIRIS REX a fost lansat în 2016. I-au trebuit doi ani să ajungă la asteroridul Bennu şi să între pe orbită. Apoi, doi ani, am fotografiat suprafaţa asteroidului în cele mai mici detalii, cele mai mici pietricele, studiind compoziţia ca să vedem de unde putem lua o mostră. Apoi am exersat cu atenţie pentru a stabili cum ne sincronizăm cu rotaţia asteroidului şi apoi am coborât foarte uşor pe suprafaţă.

După doi ani de analiză la Centrul Spațial Johnson al NASA oamenii de știință de acolo speră să afle noi amănunte despre formarea sistemului nostru Solar în urmă cu patru miliarde și jumătate de ani în urmă.

DANTE LAURETTA, cercetător principal, Universitatea din Arizona: Căutăm explicaţii de ce Pământul este o lume locuibilă, această bijuterie rară din spaţiu care are oceane. Are o atmosferă care o protejează. Credem că aceste materiale au fost aduse de asteroizi bogaţi în carbon foarte devreme în timpul formării sistemului nostru planetar.

200 de savanți de la 35 de instituții vor primi probe de material din asteroid. Japonia, participantă la proiect, va primi un fragment. În 2029 va începe apoi o nouă călătorie spațială, de această dată către asteroidul Apophis.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI