Capitalizarea de piaţă a criptomonedelor a trecut de 3.000 de miliarde de dolari

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a depăşit luni, pentru prima dată, pragul de 3.000 de dolari, graţie apetitului firmelor din sectorul financiar tradiţional şi interesului investitorilor îngrijoraţi de evoluţia inflaţiei, transmite AFP.

08 Noiembrie 2021, 14:56 (actualizat 08 Noiembrie 2021, 15:04) Știrile TVR |
Criptomonede Bitcoin

Piaţa criptomonedelor avea luni la ora 10.00 GMT o valoare de 3.007 miliarde de dolari, potrivit portalului CoinGecko, care urmăreşte piaţa formată din cele peste 10.000 de criptomonede.

La fel ca şi în alte situaţii, analiştii au dificultăţi în a găsi o explicaţie pentru creşterea semnificativă înregistrată luni de preţul criptomonedelor.

"Piaţa criptomonedelor se umflă cu o viteză ameţitoare", explică Ipek Ozkardeskaya, analistă la SwissQuote, adăugând că este vorba "pe de o parte de speculaţie, iar pe de alta de realitate".

Începând de la finele lunii octombrie, pieţele americane au acces la un produs financiar de tip ETF care este corelat cu bitcoin, care permite investitorilor să parieze pe evoluţia celei mai importante criptomonede fără a părăsi Wall Street.

De asemenea, spre deosebire de euro sau dolar, numărul de bitcoin este fixat la 21 de milioane, care sunt emişi gradual, o regulă care este imposibil să fie modificată fără controla întreaga reţea descentralizată.

În consecinţă, unii investitori estimează că criptomonedele sunt un mijloc de a se proteja împotriva inflaţiei, care creşte în Europa şi America de Nord.

"Este o strategie extrem de riscantă având în vedere cât de volatile sunt criptomonedele şi că valoarea lor poate suferi de pe urma presiunii organismelor de reglementare şi chiar a comentariilor de pe reţelele sociale", avertizează Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Creşterea capitalizării de piaţă a criptomonedelor a fost stimulată în primul rând de Bitcoin, a cărui cotaţie era luni dimineaţa în creştere cu 5%, până la 66.035 dolari, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din istorie, în timp ce ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă, era în creştere cu 2%, la 4.727 dolari, după ce anterior a atins un nou record de 4.768 dolari.

Bitcoin şi ethereum reprezintă peste 40%, respectiv 20%, din piaţa tuturor criptomonedelor, volatilitatea fiind mai exacerbată pentru micile criptomonede.

Shiba Inu, un criptoactiv creat pentru a rivaliza cu Dogecoin, care la rândul său a fost creată în glumă, a atins la finele lunii octombrie o capitalizare de piaţă teoretică de 40 de miliarde de dolari, devenind a zecea cea mai mare criptomonedă. Însă, în câteva zile, aproape 10 miliarde de dolari din valoarea de piaţă a acestei criptomonede s-au evaporat.

"Este foarte puţin probabil ca acei care sunt campioni astăzi să fie şi supravieţuitorii de mâine"
, subliniază Ipek Ozkardeskaya, care se declară îngrijorată de posibilitatea apariţiei unei bule speculative similară celei din anii 2000 în sectorul internetului.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

 

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI