Capitala nu intră deocamdată în carantină, la Timișoara se prelungește încă 7 zile

24 martie 2021, 17:16

KLAUS IOHANNIS, președintele României: „Pentru București, este nevoie să se ia măsuri suplimentare, deci restricții suplimentare, sper ca cei din comitetul bucureștean (n.r., Comitetul pentru situații de urgență) să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru, în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri”.

Declarația președintelui Klaus Iohannis vine în contextul în care, de câteva zile, autoritățile caută soluții pentru a opri răspândirea noului coronavirus în Capitală. Rata de incidență a urcat între timp la 6,37 de cazuri la mia de locuitori. În spațiul public au apărut și o serie de propuneri luate în calcul. De exemplu, programul magazinelor ar urma să fie scurtat, iar circulația limitată după ora 20.00.

ALIN STOICA, prefectul Capitalei: „Noi așteptăm în cursul zilei de mâine să se ia decizii la nivel guvernamental, o hotărâre de Guvern, și la nivel de CNSU niște decizii pe care noi le vom implementa imediat. Printre propuneri sunt și propuneri, cum am spus, care vizează nu numai Bucureștiul, ci și o parte din județul Ilfov, de aceea acolo (n.r. la CNSU) ar trebui să fie decizia”.

Prefectul Capitalei spune că așteaptă propuneri bazate pe analize de la toate instituțiile. DSP, spre exemplu, a trimis doar propuneri de restricții, nu și analizele solicitate.

DIANA DUMITRAȘCU, jurnalist TVR: „Închiderea locurilor de joacă din parcuri, interzicerea activităților și a competițiilor sportive pentru amatori, obligația comercianților de a asigura un spațiu de 4 metri pătrați pentru fiecare client în parte și limitarea la 16 a numărului de participanți la evenimentele private”.

Autoritățile din București par extrem de departe de un consens. De exemplu, Primăria Sectorului 5 a anunțat deja restricții suplimentare care se aplică de mâine. Magazinele, supermarketurile, terasele, mall-urile se vor închide la ora 19.00 în zilele lucrătoare și la ora 15 în weekend. Și piețele vor avea program redus. În cursul săptămânii, până la ora 17.00, iar sâmbăta și duminică, până la 15.00. Iar în locurile de joacă din parcuri accesul va fi permis până la ora 19.00. Prefectul a anunțat însă că decizia este ilegală și a cerut retragerea ei.

Între timp, Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă rămân în carantină pentru următoarele șapte zile, la propunerea DSP. Institutul Național pentru Sănătate Publică propusese chiar două săptămâni de carantină pentru acestea. Rata de infectare depășește și acum în municipiu opt cazuri la mia de locuitori.

DOMINIC FRITZ, primarul municipiului Timișoara: „Vedem că în ultimele două săptămâni, măsura de carantină ne-a adus pe un platou, se pare. Sper ca acest platou să se mențină și să înceapă scăderea cazurilor”.

Restricțiile rămân aceleași că până acum, cu câteva modificări.

ZOLTAN NEMETH, prefectul județului Timiș: „S-a prelungit cu o oră programul de lucru cu publicul al operatorilor economici  din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21.00”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că o carantină la nivel național nu ar avea efect în fața celui de-al 3-lea val al pandemiei. Deciziile finale vor fi anunțate mâine, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite