Capitala și județele Cluj și Sibiu sunt fruntașe la vaccinarea anti-COVID. Cei mai puțini oameni s-au vaccinat în județele Suceava, Botoşani, Giurgiu, Bacău

20 mai 2021, 20:26

Capitala rămâne prima în top. 36 la sută dintre cei care locuiesc cu forme legale în Bucureşti sunt vaccinaţi anti-COVID cu cel puţin o doză. Iar dacă îi luăm în calcul doar pe cei cu vârsta peste 16 ani, care pot fi imunizaţi, acoperirea vaccinală depăşeşte 40 la sută, aici.

În clasament urmează judeţul Cluj, cu aproximativ o treime din populaţie vaccinată. Procentajul celor imunizaţi a crescut acolo cu trei puncte procentuale în două săptămâni. La fel şi în judeţul Sibiu, aflat pe locul 3 în top, cu aproape 27 la sută din populaţie vaccinată.

Şi în judeţele Braşov, Timiş şi Constanţa, aproximativ un sfert dintre rezidenţi au primit cel puţin o doză de vaccin.

Ultimul în top e judeţul Suceava, care la începutul pandemiei înregistra cele mai multe infectări, iar acum nici măcar 12 la sută din populaţie nu este vaccinată.

Şi judeţele Botoşani, Giurgiu şi Bacău au sub 13 la sută acoperire vaccinală.

În zona de nord-est și în sudul țării era cea mai mică intenție de vaccinare, declara recent coordonatorul campaniei de imunizări. Valeriu Gheorghiţă spunea că ar fi multe explicaţii, care ar putea ţine de nivelul de îmbătrânire a populației şi de dezinformare, mai ales la ţară, de practica religioasă a fiecăruia, de statutul social şi profesional. Şi faptul că au trecut prin infecţie ar putea fi un motiv pentru care oamenii au amânat decizia de vaccinare.

Nimeni nu trebuie însă condamnat că nu s-a vaccinat, arată oficialii, ci trebuie oferite informaţii în aşa fel încât fiecare să decidă în cunoștință de cauză dacă se vaccinează sau nu.

Medicii speră totuşi să crească într-un timp cât mai scurt numărul persoanelor vaccinate şi fiindcă astfel virusul se va transmite mai puţin şi aşa se va reduce probabilitatea să apară mutații rezistente.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite