Capitala – un oraș înghețat. Sute de apeluri la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Mașini distruse, drumuri pline de crengi, linii de tramvai blocate

26 ianuarie 2019, 10:45

Primăria Capitalei informează că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, se va acţiona pe arterele din Bucureşti cu 259 de utilaje care vor împrăștia material antiderapant şi cu 387 de operatori.

Potrivit unui comunicat de presă, echipele de intervenţie ale Societății de Transport vor acţiona pentru degajarea liniilor de contact ale tramvaielor şi troleibuzelor.

PMB reaminteşte că fiecare primărie de sector, împreună cu operatorul de salubritate care acţionează pe raza sectorului respectiv şi cu care se află în relaţie contractuală, elaborează programele de deszăpezire şi combatere a poleiului.

„După 20 de ore de efort susţinut, peste 960 de solicitări au fost soluţionate, în Bucureşti şi Ilfov. În urma îndepărtării copacilor prăbuşiţi sub greutatea gheţii ies la iveală pagube materiale însemnate: peste 120 de autoturisme avariate”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Municipalitatea a pus la dispoziţia cetăţenilor Telverde 0.800.800.868 unde pot fi sesizate eventualele probleme apărute din cauza vremii.

Bucureştenii sunt rugaţi să anunțe la numărul de telefon 021/9524 prezenţa pe stradă sau în spaţiile comune ale blocurilor a persoanelor fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale.

Aproape 2 mii de solicitări au fost făcute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov în ultimele 24 de ore, de persoanele care s-au accidentat după ce au căzut pe gheață.

Dintre aceste apeluri, 902 au fost pentru urgenţe de cod roşu şi cod galben, a precizat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Alis Grasu.

Alte 43 de persoane au prezentat suspiciuni de fracturi, luxaţii, entorse şi 12 persoane traumatisme ale feţei şi capului prin cădere.

Un bărbat de 32 de ani a fost găsit în stare de inconştienţă pe Strada Ceahlău, posibil lovit de crengile unui copac, a anunţat ISU Bucureşti-Ilfov. Tânărul a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Elias.

București, orașul de gheață. Copaci căzuți, mașini avariate, circulație îngreunată

În Capitală a căzut și în noaptea de vineri spre sâmbătă o ploaie înghețată, care a transformat orașul și suburbiile într-un imens patinoar. A fost cod portocaliu din cauza depunerii semnificative de polei.

Bălțile formate pe lângă trotuare și în dreptul trecerilor de pietoni au fost alte obstacole greu de ocolit. Și, cum nu era de ajuns, a bătut și vântul.

Pe șoselele principale se circulă în condiții de vreme severă, însă străzile adiacente sunt acoperite de gheață. Și trotuarele sunt acoperite de polei.

Zeci de copaci şi cabluri electrice stau să cadă sub greutatea gheţii.

În unele zone, pompierii au intervenit pentru degajarea zonelor în care s-au prăbușit 700 de arbori. Peste 250 de mașini au fost distruse în tot orașul din cauza copacilor căzuţi. 10 stâlpi au căzut pe carosabil.

(w500) Copac rupt

(w500) Copac rupt

(w500) Copac rupt

În toată Capitala au apărut probleme cu circulaţia mijloacelor de transport în comun de suprafață, din cauza crengilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil şi pe reţeaua de contact a tramvaielor şi troleibuzelor.

Pe unul dintre sensurile de mers de pe Calea Dorobanților traficul a fost restricționat, iar oamenii au încercat să evite firele de curent rupte și bucățile de gheață care cădeau de pe clădiri.

În zona Tei, vagoanele de tramvai blocate pe șine au ținut și mașinile în loc.

Lucrătorii de la Societatea de Transport București (STB) au intervenit pentru îndepărtarea poleiului de pe refugiile pietonale pentru călători și stratului de gheață depus pe reţeaua electrică de contact a troleibuzelor şi tramvaielor, anunță Primăria Capitalei.

Societatea de Transport Bucureşti a dispus retragerea în depouri a tuturor troleibuzelor sâmbătă, începând cu ora 16.50, şi introducerea unor linii naveta de autobuz numai pentru zonele în care nu existau alternative pentru călătorii liniilor de troleibuz, se arată într-un comunicat al societăţii.

Astfel, pentru preluarea călătorilor din zonele în care nu există alte variante de transport public (linii de tramvai sau autobuz) şi pentru a fluidiza anumite artere, STB SA a decis înfiinţarea a trei linii navetă de autobuze, care vor circula astfel: linia 665 va circula de la terminalul ,,Pajura” până la terminalul ,,Sfinţii Voievozi”; linia 670 va circula de la Bulevardul Basarabia până la terminalul ,,Vasile Pârvan”; linia 696 va circula de la terminalul ,,Depou Alexandria” până la terminalul ,,Gara de Nord”.

Tot din cauza vremii extreme, în cursul dimineţii, STB SA a decis înfiinţarea altor patru linii naveta de autobuze 610, 621, 632 şi 641, pentru preluarea călătorilor din staţiile liniilor de tramvai 1,10, 21, 32 şi 41.

STB SA precizează că echipele de intervenţie STB fac eforturi şi lucrează neîntrerupt pentru ca în ziua de duminică, 27 ianuarie 2019, circulaţia mijloacelor de transport public să revină la normal.

Municipalitatea a solicitat ADP-urilor şi Poliţiilor Locale de sector să intervină pentru degajarea copacilor sau crengilor căzute pe carosabil, trotuare, iar agenţilor economici şi asociaţiilor de proprietari să aplice de urgenţă material antiderapant în fata imobilelor pe care le deţin.

Pe timpul nopții, operatorii de deszăpezire au împrăştiat material antiderapant pe arterele din urgenţă I şi II, precum şi în zona rampelor, pantelor, podurilor şi staţiilor STB.

Depunerea de polei continuă până duminică, pe arii extinse în Muntenia, local în Oltenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, avertizează meteorologii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă