Capcane strategice pentru Chişinău. Promovarea vectorului euroasiatic transmite mesaje confuze în plan extern

Republica Moldova oscilează între Est şi Vest, în special din cauza neînţelegerilor la nivelul elitei politice de la Chişinău. Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova merg pe drumul firesc, european, al ţării. În schimb, preşedintele Igor Dodon cochetează mai mult cu Rusia şi cu structurile patronate de Moscova. Liviu Iurea şi Loara Ştefănescu ne ajută să înţelegem dacă şi în ce condiţii ar avea de câştigat Chişinăul dintr-o apropiere de Moscova.

29 Aprilie 2017, 15:16 (actualizat 29 Aprilie 2017, 15:32) Știrile TVR |
Capcane strategice pentru Chișinău
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă, cel puţin la nivelul declaraţiilor guvernamentale, obiectivul naţional de ţară. Din acestă perspectivă, proiectul preşedintelui Igor Dodon de reorientare a Moldovei spre Est distorsionează în mare măsură agenda publică.

Astfel, programele de cooperare pe linia euroasiatică elaborate de preşedinţie vor fi rupte de realităţile moldoveneşti curente. Experţi de la Moscova pledează pentru o abordare pragmatică a Republicii Moldova în raport cu axa Est - Vest.

Directorul adjunct al Institutului rus pentru studii strategice, Tamara Guzenkova: "Republica Moldova trebuie să găsească acea cale care să o determine să aleagă ce este mai bun din ce propune Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică. Esenţial ar fi ca Republica Moldova să nu fie obligată să aleagă doar o opţiune şi să fie privată astfel de posibilitatea de a exporta şi în Est mărfuri de care avem nevoie".

Totuşi, promovarea vectorului euro-asiatic în spaţiul mediatic din Republica Moldova transmite mesaje confuze publicului intern dar şi cancelariilor europene, care contribuie cu asistenţă financiară la evoluţia ţării.

Acest tip de retorică poate influenţa puternic agenda publică şi discursul politic înaintea alegerilor parlamentare din 2018. Vedem astfel că ideile euroasiatice sunt folosite în Republica Moldova drept instrument de război mediatic şi, de ce nu, ca propagandă geopolitică.

Statutul de observator în structurile patronate de Rusia - spunea preşedintele Dodon - poate contribui la diversificarea exporturilor moldoveneşti şi nu ar presupune aderarea ţării sale la Uniunea Euroasiatică.

Bruxellesul a avertizat însă Chişinăul asupra obligaţiilor pe care Republica Moldova trebuie să le respecte în relaţiile cu Uniunea Europeană.

Nabila Massrali, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Ne aşteptăm însă ca Republica Moldova, ca şi celelalte state care şi-au asumat angajamente legale faţă de Uniunea Europeană, să onoreze aceste angajamente".

Uniunea Euroasiatică s-a înființat oficial în ianuarie 2015 şi include Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîstan.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI