După teroarea din Ucraina, la strălucirea de la Cannes. O refugiată din Kiev face fotografii vedetelor pe covorul roșu la Festivalul de Film

27 mai 2022, 10:40

Lesia are 24 de ani, este din Kiev și a plecat în grabă când a izbucnit războiul. A ajuns în sudul Franței, la Cannes, într-o lume strălucitoare pe care o cunoștea doar din filme. Avea o valiză și speranța că se va întoarce repede acasă. Acum, face poze la festivalul de film, chiar lângă covorul roșu pe care pășesc celebritățile.

Lesia: „E ca şi cum aş fi fost aruncată într-o altă lume, un univers paralel, mai ales având în vedere prin ce trec compatrioţii mei, e foarte dificil.”

A stat la o familie din Cannes până când și-a găsit un loc de muncă într-un hotel. Vorbește franceza și rusa, e familiarizată cu rețelele sociale, iar hotelurile duc lipsă de personal, mai ales în perioada Festivalului Internațional de Film.

Lesia: „Am înţeles că nu pot abuza de bunătatea oamenilor. Mi s-a spus „poţi să stai cât vrei”, dar m-am gândit că ar trebui să-mi găsesc un loc de muncă, pentru mine, pentru că altfel m-aş plictisi şi nu ştim cât va dura.”

Noemie Dewavrin, proprietară de hotel: Când o întâlneşti pe Lesia, îţi dai seama că ucrainenii sunt un popor frumos. Sunt incredibili, cu o filosofie de viaţă de la care avem multe de învăţat.”

Locuitorii din Cannes s-a mobilizat încă de la început pentru primirea refugiaților. Peste 800 de refugiați au ajuns aici.

Mai bine de 330 de familii, proprietari de hoteluri și voluntari, i-au cazat pe refugiați, i-au ajutat să completeze documente, i-au sprijinit să-și poată înscrie copiii la școală și să-și poată găsi un loc de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă