Caniculă extremă în multe ţări europene. Guvernele din Franţa, Spania, Ungaria şi Slovenia, nevoite să ia măsuri de urgenţă

Canicula extremă din multe ţări europene a lăsat în urmă pământul pârjolit. E secetă cum rar au mai văzut oamenii în Franţa, Spania, Ungaria sau Slovenia. Guvernele iau măsuri de urgenţă, dar nu pot aduce ploaia acolo unde e atâta nevoie.

30 Iulie 2022, 12:44 (actualizat 30 Iulie 2022, 18:56) Știrile TVR |

Din cele 96 de departamente în care e împărţită Franţa, în 90 e declarată alertă de secetă. Zi după zi, lista restricţiilor se lungeşte. Sunt locuri în care nu mai e strop de apă potabilă.

Primarul unei localităţi de pe Coasta de Azur cere ca în întreaga regiune să fie declarată stare de dezastru natural. În două săptămâni, nu a căzut strop de ploaie, iar meteorologii anunţă că aşa va fi şi în următoarea perioadă.

Fermierii din Ungaria au anunţat pagube provocate de secetă pe 550.000 de hectare, un record istoric. În sud estul ţării situaţia e atât de gravă, încât oamenii, încercând să facă haz de necaz, se întreabă dacă n-ar trebuie să-şi ia cămile în loc de cai.

Lacul de acumulare La Vinuela din Spania, construit acum 40 de ani pentru a furniza apă potabilă şi de irigaţii în satele şi fermele din jur, oferă un peisaj dezolant. A scăzut la 12 la sută din capacitate. Dacă nu vine ploaia, va fi dezastru.

Iar în zona de coastă a Sloveniei, situaţia e atât de gravă încât, pentru prima dată în istoria ţării, a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a livra apă potabilă municipalităţilor aflate în pericol. Patru cisterne de câte 10.000 de litri, transportate cu camioane militare, fac fără oprire curse pentru alimentarea întregii regiuni.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI