Caniculă extremă în multe ţări europene. Guvernele din Franţa, Spania, Ungaria şi Slovenia, nevoite să ia măsuri de urgenţă

30 iulie 2022, 12:44

Din cele 96 de departamente în care e împărţită Franţa, în 90 e declarată alertă de secetă. Zi după zi, lista restricţiilor se lungeşte. Sunt locuri în care nu mai e strop de apă potabilă.

Primarul unei localităţi de pe Coasta de Azur cere ca în întreaga regiune să fie declarată stare de dezastru natural. În două săptămâni, nu a căzut strop de ploaie, iar meteorologii anunţă că aşa va fi şi în următoarea perioadă.

Fermierii din Ungaria au anunţat pagube provocate de secetă pe 550.000 de hectare, un record istoric. În sud estul ţării situaţia e atât de gravă, încât oamenii, încercând să facă haz de necaz, se întreabă dacă n-ar trebuie să-şi ia cămile în loc de cai.

Lacul de acumulare La Vinuela din Spania, construit acum 40 de ani pentru a furniza apă potabilă şi de irigaţii în satele şi fermele din jur, oferă un peisaj dezolant. A scăzut la 12 la sută din capacitate. Dacă nu vine ploaia, va fi dezastru.

Iar în zona de coastă a Sloveniei, situaţia e atât de gravă încât, pentru prima dată în istoria ţării, a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a livra apă potabilă municipalităţilor aflate în pericol. Patru cisterne de câte 10.000 de litri, transportate cu camioane militare, fac fără oprire curse pentru alimentarea întregii regiuni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite