„Canibalism cosmic”. Telescopul Hubble a depistat o stea pitică ce își devorează propriul sistem planetar

Foto: NASA ESA Joseph Olmsted (STScI)
Foto: NASA ESA Joseph Olmsted (STScI)
24 iunie 2022, 16:30

Astronomii au folosit date de arhivă de la telescopul spațial Hubble și de la alte observatoare pentru a analiza proprietățile spectrale ale stelei pitice albe G238-44. Elementele detectate arată că steaua moartă înghite resturi atât din partea interioară, cât și cea exterioară a sistemului său. Este un caz de „canibalism cosmic”, spun autorii studiului publicat pe site-ul telescopului Hubble.

„Nu am văzut niciodată ambele tipuri de obiecte adunându-se pe o pitică albă în același timp”, a spus Ted Johnson, autor principal al cercetării și absolvent al Universității din California, Los Angeles, într-un comunicat.

„Prin studierea acestor stele pitice albe, sperăm să înțelegem mai bine sistemele planetare care sunt încă intacte”, a explicat el.

G238-44 a fost o stea asemănătoare Soarelui, care și-a pierdut straturile exterioare și care nu mai arde combustibil prin fuziune nucleară. Descoperirea că rămășițele stelare captează simultan materie din centura sa de asteroizi și din regiunile asemănătoare centurii Kuiper, de la marginea sistemului solar, inclusiv corpuri de gheață, este semnificativă deoarece sugerează că un „rezervor de apă” ar putea fi o caracteristică obișnuită în zonele exterioare ale sistemelor planetare.

„Viața, așa cum o știm noi, are nevoie de o planetă stâncoasă acoperită cu o varietate de elemente, cum ar fi carbonul, azotul și oxigenul”, a spus Benjamin Zuckerman, profesor emerit la Divizia de Astronomie și Astrofizică a UCLA și coautor al cercetării.

„Abundența elementelor pe care le vedem pe această stea pitică albă par să necesite atât un corp stâncos, cât și unul bogat în substanțe volatile. Este primul exemplu pe care l-am găsit studiind sute de stele pitice albe”, a explicat el.

Grupul de cercetare a inclus astronomi de la UCLA, Universitatea din California, San Diego, și Universitatea Kiel din Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă