Candidatura Rovanei Plumb, respinsă la Bruxelles. Candidata României a fost descalificată pentru funcţia de comisar european. Plumb: „Nu am primit nicio comunicare oficială”

26 septembrie 2019, 19:06

Audierea excepțională a Rovanei Plumb și a candidatului maghiar a avut loc cu ușile închise, însă chiar și așa, informațiile care au parvenit la jurnaliști, din interior, descriu o atmosfera tensionată, multă neîncredere în explicațiile oferite de Rovana Plumb și un tir de întrebări.

Potrivit surselor care au asistat la audiere, răspunsurile Rovanei Plumb au fost evazive și neconvingătoare, ducând la un vot categoric de 15 la 6 pentru avizarea negativă, cu două abțineri.

Ulterior, deși comisia avea opțiunea reconvocării candidatei, membrii au votat cu 20 de voturi majoritare descalificarea Rovanei Plumb din cursa pentru funcția de comisar european. Premieră istorică ce i-a luat prin suprindere și pe specialiștii care pregătesc audierile de săptămâna viitoare din Parlament.

„Nu vreau să comentez această situaţie, e o premieră, abia s-a întâmplat, nu am consultat serviciile, aşa că nu vom „inventa” acum o procedură doar ca să părem profesionişti”, a declarat Jaume Duch, purtătorul de cuvând al Parlamentului European.

După un timp de gândire și răsfoire a regulamentelor a fost găsită și soluția conflictului de interese nesoluționat.

„Preşedintele Parlamentului se va adresa preşedintelui Comisiei pentru a afla ce paşi doreşte să urmeze acesta”, a spus Neil Corlett, șeful unității de presă a PE .

Prin urmare, Ursula von der Leyen urmează să ceară cel mai probabil Bucureștiului un nume nou pentru funcția de comisar european.

Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, așa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare. Prevederi diferite au făcut să existe diferențe între declarația financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles și declarația de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele”, a declarat europarlamentarul PSD, Rovana Plumb, după audierea din Comisia Juridică a Parlamentului European.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă