Candidatură mondenă. “Paris Hilton a Rusiei” vrea să ajungă în locul lui Vladimir Putin

19 octombrie 2017, 14:46

Frumoasa tânără spune că este un opozant acerb al Kremlinului – dar nu e chiar aşa, afirmă corespondentul nostru Liviu Iurea, care explică şi ce se poate ascunde de fapt în spatele candidaturii.

“Mă numesc Xenia Sobceak şi am 36 de ani. Ca orice alt cetăţean rus, am dreptul să candidez la preşedinţie. M-am hotărât să îmi exercit acest drept pentru că sunt împotriva tuturor celorlalţi candidaţi care se folosesc de el”

Anunţul făcut de Xenia Sobceak a fost gândit în cel mai mic amănunt şi adresat  electoratului pasiv, tradiţionalist şi dezamăgit de actuala putere. Nu întâmplător clipul a fost filmat în bucătărie.  Xenia  se foloseşte de  experienţa acţiunilor de protest din anii 2011-2012 şi se poziţionează drept  candidatul  unei generaţii tinere,  crescute şi obişnuite numai cu Vladimir Putin la putere.

“De cinci ani, împreună cu activişti ai opoziţiei şi cu zeci de mii de oameni am ieşit în stradă în toată ţara şi am cerut schimbări. Dar celor cărora le-am cerut nu ar beneficia de pe urma lor. Lor le convine situaţia: hoţii şi corupţii continuă să mintă, cei la putere continuă să fure. Preoţii şi cei din structurile de forţă ne spun ce să citim, la ce să ne uităm şi chiar şi pe cine să iubim”, spune tânăra.

Este lesne de înţeles că intrarea în campanie a Xeniei Sobceak este tot un proiect al Kremlinului, menit să  dezbine  electoratul  opoziţiei,  mai ales al lui Alexei Navalnyi.

Confruntat cu piedici colosale din partea statului, dosare penale motivate politic, arestări şi pedepse administrative,   Alexei Navalnyi  riscă să nu poată intra  oficial în cursa electorală. Opoziţia reală din Rusia are nevoie de un lider, iar în lipsa lui Navalnyi, Kremlinul oferă o alternativă.

Xenia Sobceak dezminte categoric susţinerea administraţiei  prezidenţiale, militeaza ca Navalnyi să poată candida şi chiar promite că dacă opozantul rus va fi admis în campanie ea se va retrage din cursa electorală.

Puţin probabil,   din moment ce Kremlinul  nu acceptă popularizarea excesivă a lui Navalnyi.  Pentru că alegerile de anul viitor să nu se transforme într-un referendum ritual de acordare a încrederii lui Putin pentru încă un mandat, Kremlinul  trebuie să imite libera concurenţă politică , cu candidaţi din toate taberele, inclusiv din opoziţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite