Candidatura Corinei Corbu pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ a fost admisă de Sectia pentru judecători a CSM. Cristina Tarcea spune că procedura de alegere ridică probleme de legalitate

18 iulie 2019, 12:14

ACTUALIZARE. Candidatura Corinei Corbu pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ a fost admisă de Sectia pentru judecători a CSM.

ACTUALIZARE Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat astăzi că procedura demarată de CSM privind desemnarea Corinei Corbu la şefia Instanţei supreme ridică probleme de legalitate, deoarece nu a fost respectat termenul pentru depunerea candidaturii.

Decizia poate fi atacată în contecios la Curtea de Apel. Și dacă va fi constatată nelegalitatea, procedura va fi reluată. În caz contrar, Corina Corbu va prelua funcția pe 14 septembrie, la expirarea mandatului deținut acum de Cristina Tarcea. În prezent șefa a Secției de contencios administrativ a Înaltei Curți, Corina Corbu, a fost judecată și achitată anul trecut într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

În timpul interviului de la CSM, Tarcea a întrebat-o pe Corina Corbu dacă îşi asumă „vulnerabilizarea” Instanţei Supreme, deoarece participă la o procedură nelegală.  „Aş dori punctul dumneavoastră de vedere. În procedura de astăzi, respectaţi procedurile legale? Vă asumaţi riscul unei vulnerabilizări a Înaltei Curţi, prin faptul că participaţi la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate?”, a întrebat-o Tarcea pe Corina Corbu.

Cristina Tarcea a invocat Art. 53 din Legea 303/2004 care prevede că judecătorii îşi pot depune candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, sau preşedinte de secţie a devenit vacantă.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Corbu a declarat la interviul susţinut la CSM, că Instanţa Supremă s-a confruntat cu mai multe dificultăţi, printre care volumul mare de activitate, creşterea duratei de soluţionare a căilor de atac şi întârzieri în redactarea motivărilor hotărârilor judecătoreşti.

Judecătoarea a precizat că resursele umane sunt insuficiente pentru a face faţă volumului mare de activitate de la Instanţa Supremă, subliniind că este nevoie şi de o reaşezare a competenţelor.

Corina Corbu, în prezent preşedinte al Secţiei de contencios de la ÎCCJ, este singurul candidat la şefia Instanţei supreme, după ce Cristina Tarcea a anunţat că nu mai doreşte un nou mandat.

În iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alţi magistraţi de la Instanţa Supremă, printre care şi Gabriela Bîrsan, fiind acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată definitiv în mai 2018, alături de toţi inculpaţii din dosar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite