Renate Weber conduce de miercuri instituția Avocatul Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a expirat. Contestată de opoziție și chiar de social-democrați, Weber promite că își va îndrepta atenția mai mult către drepturile și libertățile cetățenilor și vrea să dezlipească instituția de influența politicului.
Plenul reunit al Parlamentului a validat-o miercuri pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului. Renate Weber, propusă de PSD - ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă.
Contracandidaţii săi au fost respinşi.
Astfel, Peter Eckstein-Kovacs - susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) - a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic - propus de PMP - a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.
Renate Weber urmează să depună jurământul la o dată care va fi stabilită ulterior, a precizat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Agerpres.
Renate Weber a fost europarlamentar pe listele ALDE, consilier pe probleme constituționale și legislative al fostului președinte, Traian Băsescu. A condus și Fundația Soros în România înainte de 2007, dar funcția din care a devenit o voce în societate a fost cea de co-președinte al APADOR -CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, începând cu 1994.
Mandatul Avocatului Poporului are 5 ani şi poate fi reînnoit o singură dată.