Când va ajunge ajutorul umanitar în Gaza? Dacă Hamas confiscă acest ajutor, „totul se termină”. Un răspuns și pentru cetățenii străini care vor să iasă din Fâșie pe la Rafah

Punctul de trecere Rafah Egipt
Punctul de trecere Rafah Egipt
19 octombrie 2023, 09:05

CITEȘTE și Ajutoarele pentru palestinienii din Gaza nu vor intra prin Israel. Premierul Benjamin Netanyahu a condiționat sprijinul umanitar de eliberarea ostaticilor

Potrivit oficialilor de la Casa Albă citați de The Guardian, ajutorul se va pune în mișcare vineri, cel mai devreme.

Joe Biden a menționat că 20 de camioane reprezintă „o primă tranșă”, dar în jur de 150 de camioane sunt în așteptare, per total.

Celelalte mașini de mare tonaj vor avea acces prin punctul de trecere Rafah în funcție de cum va decurge prima livrare de ajutor umanitar.

Egiptul susține că drumurile peste graniță au nevoie de reparații în urma loviturilor aeriene lansate de Israel.

Peste 200 de camioane cu 3.000 de tone de ajutoare umanitare sunt poziționate la sau în apropierea punctului de trecere Rafah, potrivit șefului Semilunii Roșii pentru Sinaiul de Nord, Khalid Zayed.

Intrarea în Fâșia Gaza va fi supravegheată de Națiunile Unire, a declarat pentru postul Al-Arabiya ministrul de Externe al Egiptului, Sameh Shoukry. Întrebat dacă străinii și cei cu dublă cetățenie care vor să plece din Fâșia Gaza vor fi lăsați să iasă, el a declarat: „atât timp cât punctul de trecere operează normal și facilitățile (de trecere n.r.) sunt reparate.”

Potrivit ONU, necesarul de ajutor umanitar în Fâșia Gaza ar fi de 100 de camioane pe zi.

„Trebuie să începem cu un număr semnificativ de camioane şi trebuie să ajungem la 100 de camioane pe zi, ceea ce era anterior programul de ajutor pentru Gaza”, a explicat Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru Afaceri umanitare.

El a vorbit despre negocieri „incredibil de detaliate cu părţile” implicate, pentru a stabili condiţiile de intrare şi de distribuire a ajutorului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite