„Când am trecut graniţa, am simţit o eliberare”. Zeci de refugiați din Ucraina sunt găzduiți la Centrul Moldexpo din Chișinău

25 iulie 2022, 20:52

Pe 24 februarie 2022, viaţa Svetlanei s-a schimbat dramatic. Toate planurile de viitor i s-au spulberat într-o clipă. A decis să plece din Odessa împreună cu copilul ei şi încă două familii, după ce casa în care locuiau a fost bombardată. A lăsat în urmă soţul şi alți oameni dragi.

Svetlana, refugiată din Ucraina: Copiii au început să nu vorbească, orice bubuitură era un chin pentru ei. Fugeau să se ascundă. Când am trecut graniţa, am simţit o eliberare şi o stare de linişte, nu mă mai gândeam că în orice moment o rachetă ar putea cădea. Copiii, în sfârşit, au putut să se joace afară. A fost până la lacrimi de emoţionant.

Acum, Svetlana trăieşte cu gândul la luptele de pe front şi aşteaptă sa fie din nou pace în Ucraina.

Svetlana, refugiată din Ucraina: Mi-aş dori să mă întorc acasă. Acolo e casa mea. Mi-a rămas acolo întreaga viaţă, planurile, apropiaţii. Când am venit aici ne gândeam că vom sta două luni şi vom pleca acasă, nu poate în secolul XXI să fie război.

Lena este din Melitopol, oraş ocupat de ruşi. A locuit însă în ultimii ani în Odessa și s-a refugiat la Chişinău în primele zile de război. Acum, lucrează la Moldexpo. Îi ajută pe copiii de acolo să uite de trauma războiului implicându-i în diferite activităţi.

Lena, refugiată din Ucraina: Simt mereu nelinişte deoarece oraşul natal este ocupat. Interacţiunea cu copiii mă ajută să alung aceste gânduri. În general, de când am venit în Chişinău, am reuşit să trec peste.

La centrul de Găzduire Moldexpo fiecare are o poveste.

Nu cunosc dacă casa mea a fost bombardată sau nu. Nu mai ştiu dacă voi avea unde să mă întorc.

Mereu în minte îmi apar acele bombardamente, cum fugeam de împuşcături, cum stăteam în subsol şi mereu tresar.

Condiţiile care ni se oferă sunt foarte bune, basarabenii sunt excepţionali, ne-au primit cu sufletul deschis.

În Chişinău am venit pe 8 martie. Ne-au primit călduros şi de atunci avem nopţi liniştite. Aici, am revenit la viaţa normală, doar că ştirile care vin de acasă ne îngrijorează mult. Vom reveni acasă, aşteptăm pacea!

Carolina Chiperi, director, Centrul pentru Refugiaţi Moldexpo: Prin Centru de Refugiaţi Moldexpo au trecut peste 22 de mii de persoane, am avut perioade diferite de la 1200 persoane pe zi până am ajuns acum să avem 140 de persoane. Sunt asiguraţi cu alimentaţie de 3 ori pe zi, sunt asiguraţi cu gustări. Mai nou, învaţă şi limba română în cadrul centrului.

Din sutele de mii de refugiaţi care au intrat în Republica Moldova în această perioadă, aproximativ 80 de mii încă se află aici, în mare parte sunt femei şi copii. 8 la sută dintre ei au depus cerere de azil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite