Semnal de alarmă de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. În România, 140 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală mor în fiecare zi. Mulţi, din vina statului, atrag atenţia asociaţiile care luptă pentru drepturile bolnavilor. Lipsa citostaticelor, listele lungi de aşteptare pentru radioterapie şi inexistenţa programelor de depistare precoce a bolii. Aceste motive ne plasează peste media Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer.
Institutul Oncologic din Bucureşti are trei aparate de radioterapie: unul, vechi de 17 ani şi alte două, de şapte ani. Cel cumpărat în 2002 a fost folosit uneori chiar şi 18 ore pe zi. Va fi scos din uz şi înlocuit cu un aparat de ultimă generaţie. Deşi a fost adus la finalul anului trecut, va fi funcţional abia în aprilie.
170 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer fac zilnic radioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti. Oamenii se plâng că aparatul cel vechi s-a mai stricat şi nu a putut fi folosit.
În România, pacienţii pot face gratuit radioterapie în 27 de centre. În unele spitale, oamenii aşteaptă și două luni până încep terapia.
Statul a luat bani de la Banca Mondială pentru aparate de radioterapie dar lucrurile se mişcă greu.
Peste 83 de mii de români au fost diagnosticaţi cu cancer, anul trecut. Periodic, se lovesc de lipsurile din sistem.
În 2016, autorităţile lansau Planul naţional de control al cancerului, cu măsuri pentru reducerea incidenţei bolii şi mortalităţii.
Peste 50.000 de români au murit anul trecut din cauza cancerului. Cei mai multi dintre ei, 30%, aveau cancer pulmonar, 17% cancer colorectal, iar 10% cancer de sân.
Numărul deceselor s-a dublat din 2009 până în 2018.