Cancelarul Olaf Scholz susține aderarea României la Spațiul Schengen în acest an. Iohannis: Țara noastră îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă

3 aprilie 2023, 13:57

Trebuie să reiau puțin câteva chestiuni pentru a fi foarte clar. România a solicitat să devină parte a Spațiului Schengen încă de acum aproape 12 ani și a îndeplinit toate condițiile, repet toate condițiile, solicitate de aquis-ul Schengen. Acest lucru nu a fost posibil timp de mai mulți ani pentru că au existat rețineri în unele state membre legate în principal de statul de drept. Acel mecanism de cooperare și verificare a dat de gândit și am fost în situația bună de a încheia acest MCV în toamna anului trecut, pentru că România a îndeplinit absolut toate condițiile pentru a fi un stat de drept. Acest lcuru a redat românilor speranța ca va exista un vot pozitiv pentru acceptarea în Spațiul Schengen. Din păcate nu s-a întâmplat așa ceva. În decembrie a avut loc un vot în JAI în care Austria nu a fost de acord cu intrarea României în Spațiul Schengen.

Acest vot negativ, cel puțin așa afirmă partea austriacă, nu a fost un vot împotriva României, ci a fost un vot care trebuia să atragă atenția asupra pericolului migrației ilegale. Migrație ilegală din și prin România nu există. (…)

Problema aderării României la Schegen trebuie rezolvată în cursul acest an. Unu: pentru că suntem pregătiți și dovedim acest lucru. Doi: în anul viitor vor avea loc multiple alegeri, printre care și cele europene, și nu considerăm că în 2024 această chestiune poate fi rezolvată în condiții bune.

În concluzie, rămânem foarte conectați la problemă, continuăm toate discuțiile, cum astăzi am discutat cu domnul cancelar federal Scholz această temă. România are un sprijin masiv din partea statelor membre ale Uniunii și credem că până la finalul acestui an chestiunea poate fi rezolvată pozitiv”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă de după întâlnirea oficială cu cancelarul german.

La rândul său, cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, prezent luni la Bucureşti, a declarat că susţine aderarea României în acest an la Spaţiul Schengen.

În ceea ce privește Schengen, am spus deja și vreau să aprofundez, Germania sprijină cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și refugiaților. Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens„, a arătat oficialul german, în cadrul declaraţiei de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite