Cancelarul Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz
30 ianuarie 2023, 06:42

După mai multe săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană Ucrainei şi să permită altor ţări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.

Întrebat într-un interviu acordat duminică ziarului Tagesspiegel despre solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns:”Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme”.”Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania” cu privire la altceva, „acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului”, a adăugat el.

Decizia de a trimite tancuri germane Ucrainei a fost însoţită de o alegere similară a Statelor Unite de a furniza armatei ucrainene tancuri Abrams. Preşedintele Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului, dar a cerut imediat mai mult armament, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

În interviu, cancelarul Scholz avertizează din nou asupra „riscului de escaladare” în relaţia cu Moscova.”Nu există război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare„, a spus el. El consideră necesară continuarea discuţiilor cu preşedintele Putin, ultima lor discuţie având loc la începutul lunii decembrie.”Voi vorbi din nou la telefon cu Putin”,a spus Scholz, fără a preciza o dată.”Dar, desigur, este de asemenea clar că atât timp cât Rusia va continua războiul atacând necruţător (Ucraina), situaţia actuală nu se va schimba”, a apreciat şeful executivului german. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă