Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: China a declarat că nu va livra arme Rusiei

Ursula von der Leyen și Olaf Scholz
Ursula von der Leyen și Olaf Scholz
6 martie 2023, 10:00

Oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, și-au exprimat îngrijorarea profundă în ultimele săptămâni, în privința faptului că China ar putea furniza arme, precum drone kamikaze, Rusiei. Declarațiile au declanșat avertismente transmise de politicienii europeni către Beijing.

Chiar Scholz a transmis Chinei acum două săptămâni să se abțină de la astfel de acțiuni și să își folosească influența pentru a convinge Rusia să își retragă trupele din Ucraina.

La conferința de presă de duminică, de la Meseberg, Scholz a subliniat că China a dat asigurări că nu va trimite arme Rusiei.

„Cu toții suntem de acord că nu ar trebui să existe livrări de arme, iar guvernul chinez a declarat că nu va efectua astfel de livrări”, a răspuns cancelarul unei întrebări adresate de POLITICO. „Ar trebui să insistăm asupra acestui lucru și îl monitorizăm”, a adăugat el.

Ulterior, Scholz a declarat pentru CNN că, în cazul în care China ar ajuta Rusia, asta ar avea consecințe, „dar suntem acum într-un stadiu în care subliniem clar că așa ceva nu ar trebui să se întâmple și sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz – ar trebui să urmărim însă situația și să fim foarte, foarte prudenți.”

Comentariile lui Scholz despre Beijing sunt o surpriză, în contextul în care China nu a respins public posibilitatea de a livra arme Rusiei. Cancelarul Germaniei pare să sugereze că Beijingul a dat astfel de asigurări direct Germaniei, observă POLITICO.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a primit asigurări similare în privat. El le-a declarat jurnaliștilor că șeful diplomației chineze, Wang Yi, i-a spus într-o discuție privată la Conferința de securitate de la Munchen, de la mijlocul lunii februarie, că China „nu va furniza arme Rusiei”. „Totuși, trebuie să rămânem vigilenți”, a spus Borrell.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă