Cancelarul german Olaf Scholz a inspectat turbina Nord Stream 1, recent reparată: Turbina este aici, poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună „am nevoie de ea”

Olaf Scholz la turbina reparata de la Nord Stream 1
Olaf Scholz la turbina reparata de la Nord Stream 1
3 august 2022, 15:11

„Turbina este aici, poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună ‘am nevoie de ea’. Toate motivele tehnice avansate nu se justifică faptic”, a spus Scholz, după ce a inspectat turbina recent reparată în Canada.

Potrivit europenilor, absenţa turbinei este doar un pretext avansat de Moscova pentru a scădea livrările de gaz ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE după lansarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Vineri, Gazprom a susţinut că livrarea de către Canada a turbinei în Germania în loc de Rusia este neconformă contractului, la două zile după ce a diminuat la 20% volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream, invocând lucrări de întreţinere.

Miercuri, aflat alături de cancelarul german, CEO-ul companiei Siemens Energy, Christian Bruch, a confirmat că au loc discuţii cu Gazprom, „dar nu există un acord”.

Anterior, după o altă diminuare a livrărilor de gaze prin aceeaşi conductă, Moscova invocase lipsa respectivei turbine, care fusese trimisă de Siemens Energy la reparaţii în Canada şi pe care această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite