Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana. Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner. Preşedintele Iohannis a declarat, tot la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă.

06 Decembrie 2022, 13:36 (actualizat 06 Decembrie 2022, 15:29) Știrile TVR |
Austria nu ne vrea în Schengen
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot marți, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă. "Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI ai miniștrilor de Interne și Justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci încă e nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acestei decizii. Suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să aducem decizia unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment. În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice. Nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie convenabilă pentru ambele părți”, a spus preşedintele României.

Extinderea Spațiului Schengen se va decide la JAI, Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE, joi și vineri.

Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României, precizează marţi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care reiterează că şara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.


"În mod categoric, ţara noastră nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru această situaţie. Nu prin România trece fluxul migratoriu şi nu România este generatoarea acestui flux. Fără doar şi poate, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive şi au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanţilor Austriei", a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Scenarii posibile privind Schengen

  • Un scenariu pesimist. Dacă Austria se opune şi primim vot negativ la JAI, asta ar însemna punct şi de la capăt cu toate demersurile. Un nou vot s-ar putea da abia peste 2-3 ani.
  • Un scenariu de compromis. La cererea Olandei, România este decuplată de Bulgaria. Votul de săptămâna acesta de la Consiliul JAI se amână pentru anul viitor. cererea de decuplare se trimite la Comisia Europeană, se votează apoi în Parlamentul European. Anul viitor, apoi, se programează un nou vot la Consiliul JAI. Decuplarea României ridică însă mari probleme tehnice. Trebuie securizată graniţa României cu Bulgaria, la standarde Schengen, un proces de durată şi costisitor.
  • Votul pentru noi şi bulgari nu se dă săptămâna acesasta la JAI şi se amână pe termen nelimitat. Perspectivele nu ne sunt favorabile. Anul viitor, Suedia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iae extindeerea Spanţiului Schengen nu este o prioritaten pentru suedezi. Guvernul suedez este minoritar, la mâna unei opoziţii social democrate ostile extinderii Spaţiului Schengen.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI