Cancelarul austriac ne reduce speranțele de aderare la Schengen: E important să existe un sprijin în combaterea migrației nereglementate. Nu e vorba de o dezbatere politică

7 decembrie 2022, 10:48

ACTUALIZARE Austria nu spune încă DA pentru intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer a transmis un ultim mesaj al ţării sale înaintea votului care va avea loc mâine: a vorbit despre un nou calendar pentru primăvară. Declaraţiile cancelarului Austriei au avut loc la Viena, după discuţii cu liderul Popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber:

Manfred Weber, liderul PPE: În ceea ce privește România și Bulgaria, nu vrem să vorbim de un blocaj, sau o blocadă. Noi ne gândim la pasul următor, pe care să-l facem împreună. Experții care au fost în România și Bulgaria au transmis rezultatele situației existente, acum trebuie să concretizăm.

 

 

ACTUALIZARE Declarațiile cancelarului austriac Karl Nehammer de la conferința de presă transmisă LIVE de TVR Info:


tema migrației trebuie discutată, e vorba de procedurile accelerate de returnare de la frontieră.

Austria are 100.000 de migranți, mai bine de 25.000 sunt neînregistrați. Deci problema e că au ajuns la frontiera externă a Austriei și nu se știe de unde vin. Deci e vorba de o mare provocare de securitate. Așa se văd lucrurile din Austria.

În ce privește Spațiul Schengen, nu e vorba de o discuție politică a acceptării României și Bulgariei, e vorba de mai bine de 75.000 de oameni care trec frontiera Schengen, un lucru care trebuie discutat. Din 2015 avem situația că Germania și Austria nu mai au frontieră Schengen. În 2015 ne-am confruntat cu o situație desosebită.

Problema noastră pe relația cu toate frontierele este migrația nereglementată. Ca partid popular european, suntem preocupați de a face față concurenței: economie tehnică, industrializată, cum gestionăm migrația? Cum gestionăm măsurarea nivelului de trai? Mă bucur că există PPE, putem discuta aceste subiecte în acest context.

Avem mai bine de 75.000 de oameni neînregistrați, ei trec de Bulgaria, Ungaria, România și ajung în Austria. Avem datele acestea din statistică. Nu e vorba de o dezbatere politică aici. Pentru mine e important, în ce privește România și Bulgaria, să existe un sprijin în combaterea migrației nereglementate. Avem o documentație din care reiese că există migranți violenți, o documentație video. Deci țările respective au nevoie de sprijinul nostru. Noi avem nevoie de un Schengen în care, în viitor, protecția frontierelor să fie asigurată 100%. Aceasta este dorința Austriei, dar nu numai a Austriei.

trebuie să ne gândim nu numai la aderarea la Schengen, ci și la procedurile de returnare. Trebuie să găsim niște alianțe la nivel de comisii.

trebuie să inițiem o procedură de azil, acolo unde se aplică.

în Europa noi trebuie să fim solidari, dacă asigurăm solidaritatea, vom găsi și soluția comună.

– suntem de acord că toți vor fi de acord cu primirea, dar noi, austriecii, avem problema cu cei 75.000.

până în noiembrie, Austria a avut 500 – 700 de migranți zilnic la frontieră. De aceea noi vrem o soluție comună.

ACTUALIZARE România poate păzi granițele Uniunii Europene și poate combate migrația ilegală din Uniune, potrivit Orei de Știri. Asigurările au venit chiar de la premierul Ciucă, care a ținut să arate Vienei că România are susținerea Franței, Germaniei, a Comisiei Europene, a Parlamentului European și a celorlalte state membre. Premierul a spus că Austria nu are o justificare reală pentru blocarea demersului României. Și a cerut Consiliului să limpezească situația.

NICOLAE CIUCĂ, premierul României: Nu putem menține (…) lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit în repetate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens. La Consiliul JAI, vom merge la vot! Integrarea în Spațiul Schengen este obiectivul nostru național.

Europarlamentarii români și chiar austrieci țin și ei să demonteze argumentul folosit de oficialii austrieci pentru refuzul susținerii României.

VICTOR NEGRESCU, europarlamentar S&D: Suntem în fața Consiliului UE, unde trebuie să fie adoptată decizia p0rivind aderarea României la Spațiul Schengen. Sunt foarte mulți colegi veniți din toată țara, din PES activists România, pentru a arăta încă o dată că românii își doresc ca țara noastră să intre în zona de liberă circulație.

ANDREAS SCHIEDER, liderul delegației austriece din grupul S&D din PE: Dacă spui că sistemul nu funcţionează, ar fi trebuit ca ani de-a rândul să faci tot ce se poate ca acest sistem să funcţioneze, dar să pui un veto acum pe masă este o dovadă a eşecului guvernului austriac.

SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar PPE:  Mai este un singur stat care nu a luat şi nu a anunţat o decizie finală, nici da, nici nu, acesta este Austria. Suntem dispuşi să găsim soluţii împreună cu ei, împreună cu Comisia Europeană, astfel încât să fie ajutaţi în criza migraţionistă.

CARMEN AVRAM, europarlamentar S&D: În acest moment, cărțile sunt în mâna partenerilor noștri de coaliție care dețin toate portofoliile necesare negocierii aderării României la Schengen.

Opoziția din România cere liberalilor, de la președinte până la ministrul de Interne, să deconteze un eventual eșec.

CĂTĂLIN DRULĂ, președintele USR: Sperăm ca cei care provin din PNL să îi convingă pe cei din partidul popular austriac că nu pot folosi o temă rasistă, extremistă, împotriva României și să refuze acest drept legitim pentru care românia așteaptă de 15 ani.

CLAUDIU TÂRZIU, senator AUR: Ar trebui ca responsabilii români pentru asigurarea condițiilor de aderare la Schengen, cât și pentru negocierile așa-zise purtate cu diverși oficiali străini să își asume răspunderea și, dacă este cazul să fim respinși, chiar să demisioneze.

În timp ce situația României și a Bulgariei pare incertă, Croația are promisiuni ferme că va adera la Schengen. În acest moment un lucru este cert: aderarea României este pe agenda JAI și va exista un vot.

ACTUALIZARE Cancelarul austriac Nehammer susține, în curând, o conferință de presă, după întâlnirea cu popularii europeni, care au vrut să-l convingă în privința aderării României la Schengen. TVR Info transmite LIVE.

ACTUALIZARE Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a postat pe Facebook: Salut cu căldură finalizarea de către Parlamentul Țărilor de Jos, de astăzi, a procedurii de aprobare a poziției favorabile a Guvernului Țărilor de Jos față de aderarea României la Schengen. Același mesaj l-a postat și premierul Nicolae Ciucă.

 

 

ACTUALIZARE Zeci de reprezentanți ai PES activists România, veniți din toată țara şi din diaspora, s-au mobilizat astăzi, în fața sediului Consiliului UE, pentru a transmite mesajele lor de susținere pentru aderarea României la spațiul Schengen, în contextul în care, chiar în respectiva instituție se va adopta decizia privind aderarea țării noastre, transmit PSD și PES activists, într-un comunicat.

 

 

ACTUALIZARE Partidul austriac NEOS, din familia europeană a USR, susține aderarea României la spațiul Schengen

ACTUALIZARE Siegfried Mureşan: Votul privind aderarea României la spațiul Schengen este pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine

Nicolae Ciucă: Mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Poziția Austriei nu este justificată

Victor Negrescu: În pofida opoziţiei Austriei, România are încă patru posibile soluţii pentru a intra în Schengen

Se stabilește ordinea de zi finală pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne

Astăzi se stabilește ordinea de zi finală pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne și este important ca subiectul să rămână pe agendă, în ciuda informațiilor descurajante, a transmis Lucian Pîrvoiu.

Popularii europeni conduși de Manfred Weber merg astăzi la Viena unde vor avea o întâlnire cu cancelarul Nehammer. Din delegație fac parte și șeful delegației române, Rareș Bogdan, și Eugen Tomac din partea PMP. Popularii speră să-l convingă pe cancelar că România merită să intre în Schengen.

România va cere un vot pe aderarea la Schengen la Consiliul JAI de joi

România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la spaţiul Schengen în cadrul Consiliul JAI de joi. Autorităţile române rămân ferm implicate şi angajate în negocieri.

„Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european şi vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face„, precizează sursele menţionate.

Cătălin Predoiu pleacă la Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului JAI

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va efectua o deplasare la Bruxelles, unde va participa, în perioada 7-14 decembrie, la lucrările Consiliului JAI (Justiţie) şi la lucrările Consiliului de Afaceri Generale (CAG).

Potrivit unui comunicat al JAI, în marja şi în perioada dintre cele două consilii, ministrul Justiţiei va avea, la Bruxelles şi Luxemburg, o serie de întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre şi oficiali ai UE.

În cadrul Consiliului JAI (Justiţie), Predoiu va prezenta poziţia României cu privire la instrumentele juridice şi politicile europene în domeniul Justiţiei aflate pe agenda Consiliului, în conformitate cu mandatul aprobat de primul ministru.

De asemenea, în cadrul Consiliului de Afaceri Generale (CAG), Predoiu va face o prezentare a progreselor înregistrate de România în domeniul Justiţiei în cadrul Mecanismului „Rule of Law” şi va răspunde întrebărilor adresate de miniştrii de externe şi ai afacerilor europene prezenţi în CAG pe marginea raportului, conform procedurii parcurse de toate celelalte state membre ale UE.

Predoiu va avea o serie de întâlniri bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene, Parlamentului European, miniştri de Justiţie din alte state membre UE şi procurorul general EPPO.

România speră la modificarea poziției Austriei

După modelul schimbării de poziție a Olandei, ca urmare a ridicării MCV-ului de către Comisia Europeană, România speră la modificarea poziției Austriei, ca urmare a argumentelor aduse de CE în favoarea Bucureștiului.

Austria a invocat până acum, prin vocea ministrului de interne Gerhard Karner, dar și a cancelarului Karl Nehammer, că Austria înregistrează aproximativ 75.000 de solicitări de azil din partea unor persoane neînregistrate în niciun stat UE. Iar dintre acestea, 40% ar proveni din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite