Canalizarea, un lux pentru aproape jumătate dintre români

Canalizarea rămâne un lux pentru aproape jumătate dintre români. Numărul celor care reușesc să-și racordeze locuințele la astfel de rețele crește insesizabil de la un an la altul. Lipsa condițiilor civilizate de trai este acută în zonele izolate și sărace din sudul și estul țării. Dar sunt și mari orașe, inclusiv Capitala, unde încă există locuitori care nu au acces la sisteme de canalizare.

26 Iunie 2021, 20:07 Știrile TVR |

Pe străzi din cartierul Giulești Sârbi, care aparțin de sectorul 1, oamenii așteaptă de zeci de ani canalizare, dar și gaze și asfaltare. Mulți dintre ei și-au pierdut speranța că solicitările lor vor fi auzite și rezolvate.

Taxele și impozitele sunt însă mult mai mari decât cele de la țară. Chiar dacă străzile se umplu de apă și noroaie după ploi, așa cum s-a întamplat în ultima perioadă.

Oficial, zona București-Ilfov are cea mai mare pondere a populației cu acces la rețelele de canalizare, de peste 88%. Dar în restul Munteniei și Nordul Moldovei procentul nu atinge nici 40%. La sate, situația e si mai grea: doar 13% din locuințe sunt conectate la canalizare.

Extinderea canalizării a fost printre prioritățile Programului Național de Dezvoltare Locală.

În ultimii ani s-au alocat între 5 și 7 miliarde de lei pe an câtre autoritățile locale. Și în ultima ședință de guvern au fost aprobate plăți pentru lucrări.

Bani pentru canalizare ar urma să vină în următorii 5 ani și de la Uniunea Europeană, dacă experții de la Bruxelles sunt de acord cu Planul Naâional de Redresare și Reziliență. 88.000 de gospodării din localități mici ar trebui să fie racordate la rețele de apă și canalizare.

Aproape jumătate dintre români nu au canalizare

București-Ilfov: 88,5%

Centru: 68,3%

Vest: 62,8%

Sud-Vest Oltenia: 42,9%

Sud-Muntenia: 38,9%

Nord-Est: 38,7%

SURSA: INS, 2020

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI