Canabisul, de la drog, la medicament. Pacienții cu boli severe cer legalizarea sa în scop medical

20 martie 2019, 19:25

Adele Chirică, mama unui copil diagnosticat cu sindrom Dravet: „Nu poţi să spui unui bolnav sau unui aparţinător al unui bolnav cu o boală incurabilă sau în ultimul terminal: Aveţi răbdare! Este inuman. Noi vrem să avem răbdare, dar nu avem timp. În momentul în care cineva drag poate să-ţi moară în orice clipă, nu poţi să-mi spui să am răbdare sau nu poţi să-mi spui să am timp, pentru că eu tot ce îmi doresc pentru fiul meu este timp”.

E strigătul de disperare al unei mame. Băieţelul ei, Davis, suferă de sindrom Dravet. O formă rară de epilepsie. De şapte ani tot încearcă să convingă autorităţile să legalizeze consumul de canabis în scop medicinal. Aşa cum este în alte țări.

Adele Chirică, mama unui copil diagnosticat cu sindrom Dravet: „Am fost în SUA la comunitatea de copii cu sindrom Dravet care sunt trataţi exclusiv cu canabis medicinal şi am văzut ce înseamnă. Pe lângă faptul că le estompează convulsiile, le creşte calitatea vieţii, ceea ce este fantastic pentru copilaşii noştri, pentru că se pot bucura de copilărie, se pot bucura de viaţă, pot socializa, pot fi integraţi apoi într-o grădiniţă sau şcoală”.

Utilizarea canabisului în tratamente este deja folosită în mai multe ţări din Europa şi de pe continentul american.

IOANA MÎNDRUŢĂ, medic primar neurolog, Spitalul Universitar: „Din studiile care există, ştim că poate avea efecte benefice în anumite forme de durere şi în anumite forme de epilepsie. În principiu, forme terminale de cancer asociate cu sindroame dureroase”.

La începutul săptămânii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit cu pacienţii şi medicii şi au discutat despre utilizarea canabisului în scop medicinal.

EUGEN TEODOROVICI, ministrul Finanţelor Publice: „Există o astfel de comisie pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale. Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare și de utilizare în scopuri medicinale a canabisului”.

Întrebat de legalizarea consumului de canabis pentru recreere, ministrul a răspuns că este prematur să se pronunțe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite