Campionatul Mondial de carturi trase de câini, din Cehia. Doi bistriţeni, tată şi fiu, au câştigat primele două locuri la acest concurs

19 noiembrie 2023, 13:12

Beauty, Horus, Atack sau Fulger sunt doar câțiva dintre câinii nordici cu care România a câștigat aurul și argintul la Campionatul Mondial de Carturi trase de câini din Cehia.

Conducătorii atelajelor spun că relația cu câinii este esențială în competiții. În condiții extreme, patrupedele sunt cele care preiau conducerea.

BOGDAN BERENDE – campion mondial: În a treia zi am rămas fără frâne. Norocul a fost că m-am înțeles cu liderii și m-au ghidat și nu am greșit nici o intersecție

DAMASCHIN BERENDE – vicecampion mondial: La un moment dat ochelarii îmi erau plini de noroi și nu mai vedeam nimic, mi-am lăsat o fantă între casă și ochelari, dar nu au trecut decât 5 secunde până când am fost plin de noroi deci important era să am încredere în câinii mei. Am avut și am câștigat.

Damaschin Berende se ocupă de câinii nordici de 8 ani. I s-a alăturat apoi și fiul său, iar împreună concurează atât pe zăpadă cât și pe uscat.

DAMASCHIN BERENDE – vicecampion mondial: Un cart de concurs are între 15 și 35 sau 45 de kg dar nu alunecă, rulează roțile. Așa că formă fizică a câinilor e extrem de importantă. Trebuie să lucrezi pe ceea ce înseamnă forță, rezistență și viteză.

Familia Berende are 30 de câini pe care îi antrenează. Sezonul competițional începe toamna și se încheie în aprilie, deoarece câinii nu pot alerga la peste 15 grade Celsius. Damaschin și Bogdan Berende sunt gazdele uneia dintre cele 7 etape ale Campionatului Mondial de Sănii trase de căni, care va avea loc în Pasul Tihuța.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite