Campionatul European de Baschet masculin 2017, exclusiv la TVR

Eurobasket 2017 are 4 grupe fiecare în alt oraş: Helsinki Tel Aviv Cluj
Eurobasket 2017 are 4 grupe fiecare în alt oraş: Helsinki Tel Aviv Cluj
17 august 2017, 14:45

După Europenele de gimnastică artistică, Clujul se pregăteşte de un alt eveniment sportiv continental, o premieră absolută pentru România. O grupă de la Eurobasket 2017 se va juca în Sala Polivalentă, grupă în care evoluează Spania – cea mai importantă echipă de baschet a continentului din ultimii 20 de ani – Croaţia, Cehia, Ungaria, Muntenegru şi România.

Campioana en-titre anunţă o distribuţie fantastică la Cluj. Practic, tot ceea ce are mai bun baschetul spaniol va fi pe parchetul Polivalentei: fraţii Pau şi Marc Gasol, Ricky Rubio, Sergio Rodriguez, Rudy Fernandez, Nikola Mirotic, Alex Abrines, Victor Claver.

Prezentarea competiţiei

– e prima competiţie majoră a baschetului masculin găzduită de România, iar din punctul de vedere al interesului, notorietăţii şi nivelului e cel mai important eveniment sportiv de la Universiada din 1981.

– Clujul organizează al doilea campionat european, la interval de 4 luni, după competiţia continentală de gimnastică, ambele fiind transmise exclusiv la TVR.

-Naţionala nu a mai jucat la Eurobasket de 30 de ani.

-Eurobasket 2017 are 4 grupe, fiecare în alt oraş: Helsinki, Tel Aviv, Cluj, Istanbul, faza finală urmând să se joace la Istanbul.

-capacitatea sălii Polivalente din Cluj a fost mărită de la 7.000 la 10.400 de locuri.

-capul de afiş al grupei de la Cluj este Spania, cea mai importantă echipă europeană din ultimii 20 de ani. Cei mai mulţi baschetbalişti de top ai campioanei en-titre vor fi prezenţi la Cluj: fraţii Pau şi Marc Gasol, Juan Carlos Navarro, Sergio Rodriguez, Ricky Rubio, Fernando San Emeterio.

-Croaţia are în palmares un titlu de vicecampioană olimpică, un bronz la Mondiale şi 2 prezenţe pe podium la Europene; Cehia a terminat pe 7 la ediţia trecută a Eurobasket; Muntenegru e una din cele mai promiţătoare echipe europene iar Ungaria e rivala noastră tradiţională.

-cel puţin 10 jucători importanţi din NBA vor juca în „Polivalentă”.

-fiecare adversară a României are în lot cel puţin un jucător de top: maghiarul Adam Hanga(cel mai bun jucător defensiv al Euroligii şi căpitanul echipei spaniole Baskonia), muntenegreanul Bojan Dubljevic(Valencia, cel mai bun jucător al Finalei campionatului spaniol), cehul Tomas Satoransky(Washington Wizards), croatul Bojan Bogdanovic(Washington Wizards).

-liderul şi căpitanul României este Vlad Moldoveanu, campion naţional cu „U” Cluj în acest sezon, fost jucător în primele ligi din Italia, Franţa, Polonia şi în Euroligă, actualmente component al formaţiei Demir Inşat Buzukcekmece din Istanbul

-se joacă în sistemul „fiecare cu fiecare”, 5 zile, 3 meciuri pe zi, iar primele 4 clasate merg în optimi.

Spania, teribilă şi fără Llull

Campioana Europei a jucat primul meci de pregătire după ce l-a pierdut pe Sergio Llull (accidentat grav la genunchi, indisponibil minim 6 luni) şi impresia lăsată este excelentă. La Madrid, în faţa propriilor fani, Spania a surclasat Venezuela, 90-44.

Toţi baschetbaliştii spanioli au purtat tricouri cu mesajul „Fuerza Llull”, un suport direct pentru cel mai bun jucător al Europei din sezonul trecut. Sergio Scariolo a început cu o formulă inedită, Rubio, San Emeterio, Vives, Juancho şi Willy Hernangomez, a cărei medie de vărstă este de 25 de ani.

Au intrat pe parcurs şi armele grele, fraţii Gasol, Sergio Rodriguez, Alex Abrines şi Juan-Carlos Navarro. Pentru „La Bomba” a fost o partidă istorică, meciul cu numărul 240 în selecţionata iberică. Cu această selecţie Navarro a depăşit performanţa realizată de legendarul Juan San Epifanio şi a devenit noul deţinător al recordului de prezenţe în Naţională.

Meciul n-a avut istoric, cu sud-americanii reduşi la condiţia de parteneri de antrenament. 11 din cei 12 jucători intraţi pe teren pentru „Furia Roja” au marcat, excepţia fiind Vives. Fraţii Hernangomez au reuşit, împreună, 23 de puncte şi 10 recuperări, Sergio Rodriguez a adunat 10 puncte, 2 recuperări şi 6 pase decisive iar Oriola a contribuit cu 11 puncte.

Următorul meci de pregătire al Spaniei are loc pe 18 august, la Melilla, cu Senegal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite