Un elev de clasa a VII-a a trecut prin şapte şcoli în şapte ani, iar părinţii noilor săi colegi reclamă că e foarte agresiv şi cer măsuri. Familia adolescentului neagă însă tot şi susţine că de fapt, el este victima bullying-ului, un comportament cu impact devastator. România este pe locul 3 din 42 de ţări europene în care a fost investigat fenomenul. Cei afectaţi pot semnala bullying-ul şi pe un site lansat de Salvaţi Copiii.
Copiii de la Școala nr. 7 din Capitală s-au plâns că noul lor coleg din clasa a VII-a, de un metru 90, e agresiv cu toată Lumea. Părinţii au cerut măsuri oficialilor din inspectoratul şcolar.
Conducerea şcolii a depus plângere şi la poliţie împotriva mamei, pe care o acuză de ameninţări.
Părinții au refuzat să-şi dea avizul pentru ca psihologul şcolii să stea de vorbă cu fiul lor. De multe ori însă, este soluția salvatoare. Așa cum s-a întâmplat la un liceu din Capitală, unde consilierul a reacționat la un mesaj prin care o tânără amenință că se sinucide.
În cele mai multe şcoli, copiii nici nu au în faţa cui să-şi deschidă sufletul. Legea prevede că trebuie să existe un psiholog la cel puţin 800 de elevi. În Bucureşti este şi mai greu. Există un consilier la peste 1300 de copii. Şi mai are şi normă de predare între două şi patru ore pe zi.
Săptămânal, inspectoratul primeşte zeci de reclamaţii legate de bullying în diferite şcoli din Capitală. Și în țară, situația e la fel de gravă. Iar impactul este devastator pentru copii.
Familia are un rol important pentru prevenirea bullying-lui. O spun şi elevii.
Salvaţi Copiii a lansat o campanie naţională anti-bullying cu sfaturi pentru elevi, părinţi şi profesori. S-au alăturat şi vedete.
Pe site-ul scolifarabullying.ro, copiii pot semnala dacă sunt intimidaţi sau agresaţi şi pot afla cum să facă faţă cu ajutorul celor din jur.