Campanie de vaccinare. Medicii din Buzău și Botoșani merg din ușă-n ușă pentru a imuniza copiii

31 iulie 2018, 20:10

Mariana are 5 copii cu vârste între 1 și 13 ani. Nu a mers la medic până acum decât pentru vreun sirop pentru cei mici, niciodată pentru vaccin.

La fel fac şi mulţi dintre cei care locuiesc în cartierul Simileasca, de la periferia Buzăului. Cei doi medici de familie care îi au în evidență pe micuții din cartier au pornit din poartă în poartă, însoţiți de asistente şi de mediatori sanitari și școlari. Şi-au propus să convingă fiecare mamă să îşi vaccineze copiii.

La nici două ore după discuția cu mediatorii și doctorii, părinții şi-au adus copiii la centrul de vaccinare. Abel are 2 ani, iar sora lui, Ștefania, 5. Mama i-a adus la vaccinat după ce fratele lor mai mare, de 7 ani, a făcut rujeolă și s-a chinuit cu el prin spital.

În Buzău sunt peste 440 de cazuri de rujeolă. 13 au fost confirmate numai săptămâna trecută. Campania pe care Direcția de Sănătate Publică a început-o vizează comunităţile unde doar cel mult 12 – 16 la sută dintre copii sunt vaccinaţi.

Și la Botoșani, în zona Parcului Tineretului, specialiștii de la DSP, împreună cu mediatorii, au bătut din ușă în ușă pentru a afla dacă cei mici au fost vaccinați împotriva rujeolei.

Foarte multe mame de etnie romă refuză să își vaccineze copiii, iar în județul Botoșani s-au înregistrat până acum 212 cazuri de rujeolă, iar un copil de 11 luni a decedat din cauza complicațiilor.

Rujeola a fost confirmată la aproape 15 mii de români, în ultimii trei ani. 59 de persoane au murit. În ultima săptămână au fost raportate încă 67 de cazuri noi în 13 judeţe şi în Bucureşti. Virusul s-a răspândit dintr-o comunitate de romi de la graniţa dintre judeţele Cluj şi Bistriţa Năsăud, unde mulţi nici nu erau înscrişi la vreun medic de familie. Unii se întorseseră din Italia, unde circulă virusul rujeolei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite