Campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului din Turcia care au nevoie de transfuzii

Mii de oameni răniţi în teribilul cutremur au nevoie de ajutor medical. Autorităţile turce au făcut apel la populaţie să doneze sânge pentru victimele seismului. Şi România organizează o campanie de donare de sânge pentru răniţii din Turcia. Împreună cu Universitățile de Medicină, Ministerul Sănătăţii mobilizează şi voluntari dispuşi să ajute la îngrijirea răniţilor.

07 Februarie 2023, 19:04 Știrile TVR |

La Centrul de transfuzie sanguină din Capitală, dar şi la cele din Arad, Cluj, Oradea, Timişoara şi Ploieşti, programul a fost prelungit până la ora 17. Cei care vor să doneze sânge pot merge acolo de la 7.30 ca să-şi ajute semenii loviţi de cutremurul devastator.

Pe site-ul ministerului a fost publicată și lista centrelor pentru cei care vor să ajute.

Mulţi vin să doneze sânge ca să-şi ajute rudele sau prietenii disperaţi.

Zilnic sunt între 200 şi 250 de donatori la cel mai mare centru de transfuzie din ţară.

Ar fi nevoie de peste 300pentru a acoperi cererile din Bucureşti. Pungile în plus ar putea fi trimise în zonele devastate de cutremur.

Rezerva pentru situațiile de urgenţă din spitalele Capitalei acoperă la limită nevoia pentru grupele de sânge cu RH pozitiv. În cazul RH-ului negativ, stocul este foarte scăzut. De exemplu, pentru grupa 0 negativ există doar două pungi, în acest moment. La centru, pot fi stocate și 2000 de unități de sânge, numai să fie și donatori.

Ministerul Sănătăţii şi Universităţile de Medicină au lansat un apel şi către profesioniştii care vor să-i ajute ca voluntari pe răniții salvaţi de sub ruine.

Sunt pregătite şi medicamente și materiale sanitare care pot fi puse la dispoziția autorităților turce.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI