Doi din cinci români vor face cancer. Cum vor autoritățile să-i facă pe români să meargă la doctor cât mai devreme

Românii care ignoră controalele medicale preventive ar putea fi sancţionaţi, ca în alte ţări. Să li se deconteze doar parţial serviciile medicale, e o soluţie la care se gândesc Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Autorităţile speră că astfel ar fi stimulaţi să meargă la doctor şi să descopere la timp bolile. În România, se estimează că două din cinci persoane vor face cancer, iar depistarea precoce e salvatoare.

26 Mai 2022, 19:44 (actualizat 26 Mai 2022, 21:14) Știrile TVR |

În multe ţări, cei care ignoră controalele preventive sunt puşi la plată în caz că au nevoie de servicii medicale, chiar dacă sunt asiguraţi. Oficialii din Sănătate se gândesc să introducă şi în România astfel de "stimulente".

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Nivelul de decontare a serviciilor de sănătate ar putea să fie variabil, în funcţie de participarea sau nu la programele preventive. Nu cred că este o soluție rea, cred că este o soluție care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar trebuie ca și medicii de familie să fie și ei parte a acestui efort”.

Povara cancerului este uriaşă în România, cu rate de mortalitate peste media europeană. Acum avem trei programe de screening, pentru cancerul de col uterin, mamar si colorectal, dar puţini îşi fac investigaţiile gratuite. Anual, un milion de femei ar putea să facă testul Babeş-Papanicolau, dar sub 150 de mii îl fac, deşi aşa ar descoperi la timp cancerul de col uterin, care face ravagii.

Mihaela Geoană, Fundația Renașterea: „Anumite tipuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare. Cancerul de col uterin si alte tipuri de cancer cauzate de infecția cu HPV sunt prevenibile. Avem la dispozitie tratamente inovative pentru pacientii cu cancer bronhopulmonar. Dacă am avea un program de screening pentru cancerul pulmonar, care să detecteze formele incipiente, practic un cost de 3.000 de euro, care acoperă tratamentul pe o lună pentru un astfel de pacient, pacienții respectivi ar fi vindecati. Există tratamente care, în ultimii 10 ani, au salvat viața pacienților cu melanom malign sau viața pacienților cu forme de cancer pulmonar care altădată ar fi fost incurabile”.

Aproape 50 % dintre români consideră ca diagnosticul de cancer înseamnă  decesul iminent.

În Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, specialiştii încearcă să le arate oamenilor că prevenția,  depistarea precoce și accesul rapid la tratament adecvat salvează vieţi.
Peste 98.000 de fundiţe au fost desenate în faţa Palatului Parlamentului, tot atâtea cât numărul românilor diagnosticați cu cancer în primul an al pandemiei - echivalentul populaţiei unui oraş precum Suceava sau Râmnicu Vâlcea. Aproape 55.000 au pierdut lupta, cât populaţia din Vaslui sau Turda. Cei mai mulţi ajung târziu la medic.
Nicoleta Pauliuc, senatoare, supraviețuitoare a cancerului: „Trecând eu însămi prin această cursă cu obstacole care vine în urma unui diagnostic de cancer, optimismul este una dintre condițiile esențiale pentru  a ajunge la linia de finish și pentru a proclama victoria asupra bolii, cei dragi, ajutorul bunului Dumnezeu şi, evident, servicii medicale de bună calitate”.
Strategia Națională Împotriva Cancerului este aproape gata, a anunțat ministrul Sănătății. Trebuie să fie aprobată în Parlament printr-o lege, care are nevoie de norme de aplicare. În cinci ani ar putea fi deplin funcțională, a mai spus Rafila.
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI