Românii care ignoră controalele medicale preventive ar putea fi sancţionaţi, ca în alte ţări. Să li se deconteze doar parţial serviciile medicale, e o soluţie la care se gândesc Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Autorităţile speră că astfel ar fi stimulaţi să meargă la doctor şi să descopere la timp bolile. În România, se estimează că două din cinci persoane vor face cancer, iar depistarea precoce e salvatoare.
În multe ţări, cei care ignoră controalele preventive sunt puşi la plată în caz că au nevoie de servicii medicale, chiar dacă sunt asiguraţi. Oficialii din Sănătate se gândesc să introducă şi în România astfel de "stimulente".
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Nivelul de decontare a serviciilor de sănătate ar putea să fie variabil, în funcţie de participarea sau nu la programele preventive. Nu cred că este o soluție rea, cred că este o soluție care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar trebuie ca și medicii de familie să fie și ei parte a acestui efort”.
Mihaela Geoană, Fundația Renașterea: „Anumite tipuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare. Cancerul de col uterin si alte tipuri de cancer cauzate de infecția cu HPV sunt prevenibile. Avem la dispozitie tratamente inovative pentru pacientii cu cancer bronhopulmonar. Dacă am avea un program de screening pentru cancerul pulmonar, care să detecteze formele incipiente, practic un cost de 3.000 de euro, care acoperă tratamentul pe o lună pentru un astfel de pacient, pacienții respectivi ar fi vindecati. Există tratamente care, în ultimii 10 ani, au salvat viața pacienților cu melanom malign sau viața pacienților cu forme de cancer pulmonar care altădată ar fi fost incurabile”.
Aproape 50 % dintre români consideră ca diagnosticul de cancer înseamnă decesul iminent.