EXCLUSIV Un an sub talibani. Români în Afganistan. Cristi Belean, agent de securitate: Situația nu e securizată. Cei care au stat prin Kabul știu că n-o să fie niciodată liniște

28 septembrie 2022, 17:07

Printre cele patru milioane de afgani care trăiesc în Kabul găsești și câteva zeci de români. Cei mai mulți sunt angajați ai unor companii occidentale de securitate.

Cristi Belean are 42 de ani, a fost în Forțele Speciale și de opt ani lucrează ca agent de securitate. A avut contracte în țări din Africa și din Irak.

Anul trecut, în vară, evacuarea haotică după retragerea americanilor l-a prins la Kabul. Cu ceva peripeții a reușit să plece cu un avion militar românesc. S-a întors, însă, în Afganistanul condus de talibani și lucrează acum pentru un ONG norvegian.

Spune că securitatea e ceva mai bună și pentru că cei care puneau bombe și trimiteau sinucigași au ajuns acum la putere.

Cristian Belean, agent de securitate: „Situația nu e securizată sută la sută, se chinuie să o mențină sub control, sunt foarte multe check-point-uri, foarte mulți talibani înarmați. Cei care au stat un pic prin Kabul și prin Afganistan știu că n-o să fie niciodată liniște.”

Cele mai mari probleme le provoacă cei din DAESH Korasan sau ISIS-K. Ei au reușit de mai multe ori să facă victime chiar în capitala foarte bine păzită de talibani.

Cristian Belean, agent de securitate: „Trebuie evitate zonele ministeriale și zonele în care sunt conducerile actualului guvern. Trebuie evitat, dacă te deplasezi prin Kabul să nu stai foarte aproape de convoaie ale structurii guvernamentale”.

Cristian spune că pentru afgani cea mai mare problemă o reprezintă sărăcia. Condițiile economice grele au dus inclusiv la creșterea criminalității.

Cristian Belean, agent de securitate: „Sunt foarte multe cazuri de criminalitate de tipul – te oprește, îți ia telefonul și a fugit. Totul se face cu armă, nu se face nimic fără armă, dacă te jefuiește, este jaf armat”.

Românul este hotărât să rămână în Kabul. Lucrează o lună și jumătate în Afganistan, apoi merge acasă o luna și jumătate. Spune că-și vede acum familia mai mult decât pe vremea când era militar în Forțele Speciale.

 

În prezent, în Kabul sunt câteva zeci de români. Cei mai mulți sunt agenți de securitate, însă printre românii de aici sunt și două tinere: una lucrează pentru Națiunile Unite, cealaltă – pentru un puternic OING olandez.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

A murit realizatoarea de televiziune Florentina Satmari

În ce orașe se câștigă cel mai bine. Domeniile cu cele mai mari salarii