Campania Născut de Ziua Mamei oferă trusouri mamelor și nou născuților din medii dezavantajate. Cutia bebelușului, un concept nou în România

Asociația Dream Project a lansat campania "Născut de Ziua Mamei" care se desfășoară în cadrul proiectului Dodo Baby Box - singurul trusou al bebelușului din România, conceput după modelul finlandez. Marinela Panaite, fondatoarea Dodo Baby Box, a explicat conceptul "baby box" în emisiunea "Aici, Acum" de la TVR1.

28 Martie 2018, 15:07 (actualizat 28 Martie 2018, 16:37) Știrile TVR |
Conceptul Baby Box a venit în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Bebelușii cu risc de abandon sau cei proveniți din familii care fac parte din grupuri vulnerabile și sunt născuți în București, pe 6 mai 2018, când în România se sărbătorește Ziua Mamei, vor primi, pe lângă trusou, materiale informative despre somnul nou-născutului, despre alăptarea și îngrijirea acestuia, precum și contacte de la consultanți în alăptare, pediatri și psihologi. De asemenea, vor avea acces la un grup de susținere, format din alți părinți voluntari, atât cât vor avea nevoie.

Bebelușii care vor beneficia de trusouri vor fi aleși împreună cu personalul medical din Maternitatea Bucur, parteneră în acest proiect.

(w500) Trusouri p

România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile dintre statele membre UE, 7,6 decese la 1.000 de născuți-vii. Practic, la fiecare 5 ore, un copil care nu a împlinit un an moare. Iar o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin programe de susținere a mamelor și copiilor.

Jurnalista Marinela Panaite  a adus în România "Baby Box" -  un concept inedit care promovează sănătatea mamelor și a bebelușilor, urmând exemplul de bună practică al finlandezilor.

"Dodo Baby Box este primul și singurul trusou din România, conceput după modelul finlandez. Atunci când am creat cutia am respectat dimensiunile și indicațiile tehnice ale Kela, autoritatea de protecție socială din Finlanda, care distribuie gratuit aceste cutii viitoarelor mame. Cutia de la Dodo Baby Box este realizată dintr-un carton gros, rezistent, la una dintre cele mai mari fabrici de profil din România. Salteaua, din spumă tare, specială pentru bebeluși este realizată de asemenea la comandă. Bebelușul poate dormi în cutie până la vârsta de aproximativ 6 luni", explică Marinela Panaite.

Încă din 1938, familiile din Finlanda primesc la nașterea copilului un trusou, care, pe lângă zeci de obiecte esențiale, include și o cutie din carton, dotată cu saltea specială, în care bebelușul poate dormi. La momentul introducerii acestei cutii, Finlanda avea cea mai crescută rată a mortalității infantile din Europa: în 1938, din 1.000 de nou-născuți 65 mureau. În 2013, Finlanda întregistra cea mai scăzută rată a mortalității infantile din lume: 3 decese la 1.000 de nou-născuți.

Trusourile Dodo Baby Box sunt destinate și vânzării. Atunci când cineva cumpără o cutie, după acoperirea costurilor de achiziție și producție, fondurile sunt folosite pentru a ajuta o mamă în nevoie, care va primi un baby box pentru bebelușul ei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI