Campania „Fără penali în funcții publice”, în Parlament. USR va acționa în judecată primarii care blochează validarea semnăturilor. Părerea PSD-iștilor

20 septembrie 2018, 13:03

După ce vor fi depuse toate semnăturile, acestea vor lua drumul unei inițiative legislative: avizul comisilor şi votul celor două camere ale Parlamentului. Ultimul pas fiind votul cetăţenilor prin referendum.

Dan Barna, președintele USR: „Cu această majoritate, mi-e greu să anticipez care va fi durata până vom ajunge să votam și să avem un referendum. De la PSD-ALDE ne așteptăm la orice, avem primari care au invalidat toate semnăturile invocând GDPR-ul (.n.r., datele personale), deși legea spune foarte clar că nu se aplică, avem primari care i-au chemat pe oameni de acasă să dea cu subsemnatul”.

Părerile în PSD sunt împărţite.

Florin Iordache, deputat PSD: „Este un demers populist. Din punctul meu de vedere, nu poate fi susţinut. În Parlament trebuie să aibă 60% din numărul de voturi”.

Mihai Tudose, deputat PSD: „Mie mi se pare de bun simţ o clarificare a ceea ce înseamnă aceste interdictii. Nu pot să resping din start ideea aceasta”.

Uniunea Salvaţi România are susţinerea colegilor din Opoziţie, pentru această iniţiativă cetăţenească.

Ludovic Orban, președintele PNL: „Atât eu cât și marea majoritate a colegilor am semnat această inițiativă civică. Vom sprijini în Parlament această inițiativă de modificare a Constituției”.

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” propune completarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales. Astfel, ar urma să „nu poată fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

 

Semnăturile strânse din cel puțin jumătate dintre județele țării au ajuns la primării pentru aviz și verificare. Sunt județe în care multe dintre semnături au fost anulate. De exemplu, la Constanța și Bacău, au fost anulate peste 600.000 de semnături. Sunt județe în care verificările nu au fost terminate. Joi și vineri sunt ultimele zile în care semnăturile vor fi depuse la Parlament și vor lua drumul unui proiect de lege. Semnăturile vor trece prin cele două camere ale Parlamentului. Ulterior vor fi transpuse într-un referendum. Cei din USR spun că vor ataca în instanță primăriile unde au fost anulate semnături fără justificare și primăriile care au întârziat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite