Campania de împădurire, cu fonduri din PNRR, a început. Tanczos Barna: ”Este un nou început pentru pădurile din România”

Pepinieră silvică / Romsilva
Pepinieră silvică / Romsilva
19 iulie 2022, 12:15

Peste 700 de milioane de euro are România la dispoziţie, prin PNRR, pentru reîmpăduriri. Fie că este vorba despre păduri plantate de la zero, fie despre refacerea unora distruse de calamităţi. Banii ar putea fi accesaţi atât de proprietari publici, cât şi de privaţi, iar condițiile sunt stabilite în ghidurile care de acum sunt publice. Trebuie să aibă cel puțin jumătate de hectar pe care să înființeze o pădure sau minimum 1.000 de metri pătrați, pentru perdele forestiere.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului: (Există o prioritizare a zonelor unde ar trebui să împădurim mai repede?) Nu am prevăzut o prioritizare, pentru că ar fi însemnat să restricţionăm accesul unor persoane, unor judeţe la acest program, mergem pe principiul primul venit, primul servit. Dar exact în zonele deşertificate se pregătesc aceste aplicaţii încă de anul trecut.

Această schemă financiară ar fi trebuit să aibă în vedere în primul rând zonele din România care au nevoie urgentă de reîmpăduriri, spune Laureţiu Ciornei, preşedintele Asociaţiei „Alianța pentru Pădure”.

LAURENŢIU CIORNEI, preşedintele Asociaţiei „Alianță pentru Pădure”: Nu există o asemenea hartă a terenurilor disponibile. Punem şi în acest caz căruţa înaintea cailor, nu ne-am asigurat că avem puieţii necesari, nu ne-am asigurat că avem suprafeţele necesare.

Pentru cele 56.700 de hectare ce ar urma să fie împădurite, o estimare arată că ar fi nevoie de aproximativ 227 de milioane de puieţi. O parte ar putea veni din pepinierele Romsilva, însă şi silvicultorii de stat s-au confruntat cu probleme din cauza secetei în ultimii ani. Şi pepinierele ar putea accesa fonduri PNRR. Pentru un stejar, de exemplu, este nevoie de doi ani ca să poată fi replantat din pepinieră, în pădure.

BOGDAN MIHALACHE, şeful Ocolului Silvic Brăneşti: Încercăm prin accesarea acestor fonduri să trecem la pepiniere containerizate, unde o să avem un mai strict management şi îi putem scoate la un an să poată fi replantaţi în pădure.

Cei care vor să planteze o pădure de la zero prin aceste fonduri vor avea interdicţie de a-i tăia timp de 20 de ani, dar vor primi câteva sute de euro pe hectar pe an.

CIPRIAN MUSCĂ, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România: Timp de 20 de ani vin câte 465 de euro care, practic, vin să compenseze lipsa de venit de pe terenul respectiv până în momentul în care pădurea va intra pe rod și va aduce primii bani proprietarului.

27 % din suprafaţa României este împădurită în acest moment, în timp ce media europeană a împăduririlor este de 38 de procente.

–––––––––––––––––––––––––––

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat începerea campaniei de împădurire a României cu bani din PNRR.

Ar urma să fie împădurite 56 de mii de hectare, ținta asumată de țara noastră la Buxelles.

Programul, în valoare de 600 milioane de euro, va fi lansat la începutul lunii septembrie. Totul va fi informatizat, de la depunerea dosarelor on-line, până la desenarea conturului zonei care urmează să fie împadurită.

Procedura va fi gestionată de Garda Forestieră.

”Este un nou început pentru pădurile din România, cu un nou buget. Județele neîmpădurite vor benefica de aceste scheme, ca să refacă echilibrul ecologic”, a declarat Tanczos Barna, ministrul mediului, la debutul campaniei de împădurire

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite