Peste 1000 de camioane vor transporta copaci distruși de vijelii

Peste 1000 de camioane încărcate cu lemne vor pleca din nordul judeţului Prahova. Sunt copaciii doborâţi de vijelia de la începutul acestui an, la Cheia. Motiv pentru care ministrul Mediului atrage atenția că pe şosele vor putea fi văzute foarte multe mijloace de transport, iar populația din zonă să nu se alarmeze.

16 Aprilie 2020, 15:12 (actualizat 16 Aprilie 2020, 15:21) |
Camioane cu copaci rupti de vant
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Specialiștii vor cerceta amănunţit perimetrul de unde sunt scoşi copacii pentru a stabili ce arbori noi şi mai rezistenţi vor fi plantaţi în loc.

Peste 80 de hectare de pădure au fost puse la pământ în doar câteva ore la începutul anului, zeci de mii de arbori fiind smulși din rădăcină sau rupți de vijelia violentă. Prima etapă a exploatării forestiere vizează scoaterea a 15.000 din cei 50.000 de metri cubi de lemn afectați de furtună.

Tinu Borș, reprezentant firmă de exploatare:  Lemnul este adjudecat în urma unei licitaţii, s-a adjudecat la preţul de 153 de lei pe mc, un preţ destul de mare având în vedere piaţa şi modul în care se întâmplă, acum piața de desfacere fiind foarte scăzută. Este şi mult lemn care este afectat din cauza rupturii.

Specialisii atrag atenția că operatiunera trebuie făcută rapid, deoarece lemnul poate distrus de insecte.

Alexandru Boroș, Facultatea de Silvicultură Brașov: Arborii sunt foarte încâlciţi, tensionaţi nu se mai poate intra cu fierăstraie mecanice. Trebuie valorificat lemnul la calitatea care este, ceea ce se poate schimba în timp dacă rămâne aici şi, doi la mâna, pot fi infestate pădurile care sunt în jur.

Activiştii de mediu susţin că vor fi atenţi la modul în care se exploatează zona. Arborii căzuți vor ajunge la fabrici de mobilă sau la firmele care comercializează lemn de foc.

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Minim 1200 de camioane încărcate cu material lemnos care sub o formă sau alta ar putea să creeze panică în rândul populației că este lemn tăiat ilegal, că este cu acordul autorităților. Vreau să-i asigur pe români. Suntem preocupați de starea pădurii și mai ales să nu avem tăieri ilegale.

Reconstrucţia ecologică vă fi realizată după cercetările amănunțite ale silvicultorilor, care vor stabili cu exactitate arborii cei mai potriviți să crească în zonă, rezistenți la vânt puternic și alte fenomene meteo cu intensitate mare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 17°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI