Cămine de stat și private pentru bătrânii noștri

27 noiembrie 2019, 08:35

Ne-am uitat peste statistici, mai exact peste cele ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care clasează județul Cluj pe primul loc în ceea ce privește numărul de cămine pentru vârstnici.

Mai exact în județul Cluj sunt acreditate 27 de cămine pentru vârstnici, iar pe locul 2 se clasează tot un județ din regiunea noastră, județul Bihor cu 25 de cămine.

Dintre acestea sunt private, în Cluj, din 27 doar două cămine sunt publice. Cât despre tarife, acestea pot varia de la 1.000 lei/lună/beneficiar în cazul unui cămin public și pot ajunge chiar și la peste 6000 de lei pe lună.

În ceea ce privește serviciile oferite, acestea cuprind atât facilități de cazare și îngrijire, cât și consiliere, consultanță sau tratament specializat.

Arhiepiscopia Craiovei a derulat două proiecte în beneficiul persoanelor vârstnice.

Unul este Centrul de Zi pentru persoane vârstnice „Mitropolit Firmilian” Craiova.

Centrul a fost inaugurat în anul 2012 și oferă persoanelor vârstnice din Craiova următoarele servicii: consiliere social, terapie ocupațională, activități pentru petrecerea timpului liber, servirea mesei de prânz.

Din 2019 până în prezent, au beneficiat de serviciile acestui centru 50 de persoane vârstnice. Centrul este licențiat, conform legislației în vigoare, ca furnizor specializat de servicii sociale pentru persoanele vârstnice.

Centrul de Zi pentru persoane vârstnice Călimănești, Vâlcea

Centrul a fost inaugurat la începutul anului 2016 și oferă consiliere psihologică și spiritual, servicii sociale, terapie ocupațională și activități pentru petrecerea timpului liber. Din 2019 până în prezent, au beneficiat de serviciile acestui centru 97 de persoane vârstnice.

În plus, Arhiepiscopia Craiovei va demara începând de luni, 2 decembrie, un nou proiect social, prin intermediul căruia parohiile din Craiova vor oferi o masă caldă bătrânilor și altor persoane nevoiașe din oraș. Datorită acestui proiect, zilnic, între 80 și 100 de persoane vor avea asigurată masa de prânz.

 

În Timiș există 3 cămine pentru vârstnici care aparțin sistemului public de asistență socială: Căminul pentru Persoane Vârstnice Timişoara, Cămin pentru Persoane Vârstnice Comloşu Mare, Căminul de Bătrâni Jimbolia. Cel din Timișoara, spre exemplu, este mai tot timpul ocupat la capacitate maximă, echipa care se îngrijește de vârstnici este formată din asistenți sociali, medic, asistenți medicali, kinetoterapeuți și psiholog.

Există însă multe unități private care acordă servicii de cazare și îngrijhire a bătrânilor, inclusiv asistență medicală. Unele dintre ele sunt înființate de diverse asociații și organizații non-guvernamentale, altele sunt afaceri private. Prețurile pornesc de la 1500-1600 de lei pe lună, și, în funcție de serviciile oferite, pot ajunge și la peste o mie de euro. Spre exemplu, reprezentanții unui cămin privat bine cotat în partea de vest a țări, dar cu prețuri pe măsură, spuneau că mulți dintre beneficiari sunt români care au trăit mulți ani în străinătate și s-au întors în țară tocmai pentru a sta la un asemenea cămin. S-au întors și cu mentalitatea occidentală conform căreia e un lucru firesc să îți petreci anii bătrâneții într-un asemenea centru de îngrijire.

Există în Timișoara și Centrul de zi pentru bătrâni „Constrantin și Elena”. Beneficiarii serviciului social „Centrul de zi” sunt persoane vârstnice, pensionare cu vârsta peste 65 de ani. Desfășoară tot felul de activități pentru prevenirea marginalizării sociale şi primesc sprijinirea pentru integrare/reintegrarea socială: lucru manual, confecţionat obiecte decor, tricotat), activități artistice (tearu, dans, audiţii muzicale, pictura), programe derulate împreună cu copii, studenți, servicii de consiliere juridică, îndrumare socio-administrativă. Centrul oferă și servicii de  îngrijire la domiciliu.

În plus, vârstnicii pot apela și la serviciile de îngrijire la domiciliu, prin intermediul Direcției de Asistență Socială Comunitară și al Federației Caritas.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite